Желе з порічки на зиму: сучасний рецепт

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Желе з червоної смородини на зиму

Желе з порічки на зиму готувати будемо за сучасним рецептом.

Цей домашній смаколик не тільки тішить нас своїм приємним кольором, але й дуже корисний завдяки високому вмісту вітамінів та антиоксидантів.

Приготування желе з порічки на зиму в домашніх умовах – процес геть не складний та цікавий. Варто зробити цю заготівлю, бо це дуже смачно!

Як приготувати желе з порічки на зиму

За бажанням до цього десерту можна додати трішки ванільного цукру.

Інгредієнти на 4 банки об’ємом 0,5 літра:

  • смородина – 2 кг
  • вода – 1 склянка (250 мл)
  • цукор – 800 г
  • цедра лимона – 1 ст. л.

Рецепт желе з порічки на зиму покроково:

  1. Ягоди перебираємо, щоб не залишилося усього зайвого (листочки, мурахи тощо). Потім промиваємо їх так: викладаємо у миску, вливаємо багато холодної води. Злегка перемішуємо. Так робимо ще 1-2 рази.
  2. Порічку викладаємо на сито чи друшляк і даємо воді повністю стекти.
  3. У каструлю вливаємо воду та викладаємо ягоди. Варимо, після закипання води, близько 7 хвилин на середньому вогні.
  4. Друшляк вистеляємо марлею у 2-3 шари та поміщаємо його на каструлю. Переливаємо ягоди й залишаємо їх, щоб трохи охололи. Потім злегка віджимаємо сік. Якщо у вас немає марлі, ягоди можна перетерти через сито. М’якоть ягід, що залишиться у марлі, можна використати для приготування компоту. Усе, що треба – додати ще трохи фруктів чи ягід та цукор.
  5. Каструлю з соком порічки ставимо та вогонь і всипаємо цукор. Доводимо до кипіння і варимо після закипання близько 10 хвилин. Обов’язково в процесі варіння знімаємо пінку. Для приготування консервації на зиму це важливо.
  6. За 5 хвилин до закінчення приготування додаємо цедру лимона.
  7. Желе з порічки викладаємо у стерилізовані банки та закатуємо. Перевертати та укутувати ковдрою цей тип заготівлі не потрібно. Зберігаємо, як завжди, у льосі, коморі чи іншому темному прохолодному місці.

Якщо хочете отримати більш густе желе, у процесі приготування можна додати желатин. Робимо це так. На запропоновану кількість інгредієнтів беремо 2 ст. л. желатину. Заливаємо його холодною водою (150 мл) і залишаємо, щоб набух. Через 15 хвилин розчиняємо його на водяній бані або у мікрохвильовці та додаємо його до желе з порічки за 5 хвилин до закінчення приготування.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло