Багато українців святкують дні народження вдома, у затишній сімейній атмосфері. Такий формат дозволяє створити особливу атмосферу і зосередитися на головному – приємному спілкуванні з рідними.
Щоб зробити святковий стіл не лише смачним, а й цікавим, варто заздалегідь продумати меню. Особливо популярними стають страви, які легко приготувати вдома, але виглядають ресторанно і по-особливому. Це можуть бути як традиційні рецепти в оновленій подачі, так і нові страви, які здивують гостей.
Важливо врахувати смаки всіх членів сім’ї та вибрати страви, які пасуватимуть як дітям, так і дорослим.
Отже, що приготувати на день народження вдома: рецепти доступних страв – читайте в нашому матеріалі.
Салат Капрезе
Фото — Unsplash
Інгредієнти:
- помідор – 1 шт.
- моцарелла – 1 пачка
- базилік – 2 гілочки
- оливкова олія
- сіль та чорний перець – до смаку
Приготування:
- Помідор вимийте, наріжте кільцями товщиною до 5 мм.
- Моцареллу наріжте такими ж кільцями.
- Візьміть тарілку і викладіть на неї кільця помідорів.
- Чергуючи з помідорами, додайте скибочки моцарелли.
- Приправте продукти сіллю з меленим перцем і збризніть оливковою олією.
- Базилік помийте, з гілочок зріжте листочки і викладіть на закуску.
Грецький салат
Фото — Unsplash
Інгредієнти:
- помідори – 3 шт.
- огірки – 2 шт.
- цибуля – 1 шт.
- зелений перець – 1 шт.
- зубок часнику
- сир фета – 200 г
- маслини без кісточок – пів банки
- сік лимона – 1,5 ст. л.
- оливкова олія – 3 ст. л.
- орегано – 1 ч. л.
- сіль та перець – до смаку
Приготування:
- З’єднайте оливкову олію, сік лимона, подрібнений часник, орегано, сіль і перець. Перемішайте та зробіть заправку.
- Помідори, огірки та перець наріжте. Сир — великими кубиками.
- Змішайте нарізані овочі та фету, додайте маслини.
- Полийте заправкою і перемішайте.
Запечена риба
Фото — Unsplash
Інгредієнти:
- тушка будь-якої риби – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- сіль – 3 дрібки
- базилік, естрагон, чебрець і білий перець – по дрібці
- лимон – половинка
- соняшникова олія – 1 ст. л.
- кріп або розмарин
Приготування:
- Промийте рибу.
- Заберіть нутрощі та нагрійте духовку до 200 °С.
- Обмажте рибу зсередини сіллю і спеціями, а зовні виключно спеціями.
- Очищену цибулю наріжте кільцями, лимон кружальцями, кріп або розмарин помийте.
- В рибу покладіть цибулю, гілочку розмарину, кріп і кілька кружалець лимона.
- Фольгу змастіть олією. Загорніть в неї рибу, присипте спеціями.
- Випікайте рибу близько 40 хвилин.
Свинина з картоплею у вершках
Фото — Unsplash
Інгредієнти:
- свинина – 600 г
- картопля – 1 кг
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- паприка – 0,5 ч. л.
- куркума – 0,5 ч. л.
- перець мелений – 0,5 ч. л.
- олія соняшникова
- борошно
- вершки – 200 мл
- сіль – до смаку
Приготування:
- Свинину наріжте, посоліть та поперчіть.
- Обваляйте м’ясо в борошні й обсмажте на олії до рум’яної скоринки.
- Картоплю почистьте. Наріжте великими шматками і посипте паприкою. Перемішайте. Злегка обсмажте її у розігрітій олії.
- У форму викладіть м’ясо, зверху викладіть картоплю та посоліть.
- Наріжте великими шматками цибулю та розкладіть її між картоплею.
- Залийте картоплю з м’ясом вершками.
- Запікайте в духовці при 180°С 40 хвилин.
Бутерброди з шинкою і ананасами
Фото — Unsplash
Інгредієнти:
- хліб – 8 шт.
- масло – 4 ч. л.
- шинка – 8 шт.
- консервовані ананаси – 8 шт.
- сир твердий
Приготування:
- Шматочки хліба намастіть маслом.
- Покладіть шинку, після цього шматочок ананаса, а зверху — твердий сир.
- Запікайте в духовці бутерброди доти, поки не розплавиться сир.
Тирамісу
Фото — Unsplash
Інгредієнти:
- сир маскарпоне – 250 г
- печиво савоярді – 15–20 шт.
- жирні вершки – 250 мл
- цукрова пудра – 120 г
- кава еспресо – 200 мл
- мигдальний лікер – 1 ст. л.
- какао – 3 ст. л.
Приготування:
- Каву зваріть у турці.
- У каву, коли вона вистигне, додайте амарето.
- Збивайте вершки разом із цукровою пудрою до кремового стану.
- Додайте маскарпоне, збийте все разом на міксері.
- Візьміть форму і починайте складати тирамісу.
- Печиво замочуйте в каві з лікером, викладіть у форму і накрийте кремом (декілька шарів). Останнім шаром має бути крем.
- За допомогою сита рівномірно посипте тирамісу какао.
- Поставте у холодильник на декілька годин.