Що приготувати на день народження вдома: 6 страв на будь-який смак

Анна Голишевская редактор ленты Оксана Жучок кулинарный эксперт, редактор
Що приготувати на день народження вдома: 6 страв на будь-який смак

Багато українців святкують дні народження вдома, у затишній сімейній атмосфері. Такий формат дозволяє створити особливу атмосферу і зосередитися на головному – приємному спілкуванні з рідними.

Щоб зробити святковий стіл не лише смачним, а й цікавим, варто заздалегідь продумати меню. Особливо популярними стають страви, які легко приготувати вдома, але виглядають ресторанно і по-особливому. Це можуть бути як традиційні рецепти в оновленій подачі, так і нові страви, які здивують гостей.

Важливо врахувати смаки всіх членів сім’ї та вибрати страви, які пасуватимуть як дітям, так і дорослим.

Отже, що приготувати на день народження вдома: рецепти доступних страв – читайте в нашому матеріалі.

Салат Капрезе

Фото — Unsplash

Інгредієнти:

  • помідор – 1 шт.
  • моцарелла – 1 пачка
  • базилік – 2 гілочки
  • оливкова олія
  • сіль та чорний перець – до смаку

Приготування:

  1. Помідор вимийте, наріжте кільцями товщиною до 5 мм.
  2. Моцареллу наріжте такими ж кільцями.
  3. Візьміть тарілку і викладіть на неї кільця помідорів.
  4. Чергуючи з помідорами, додайте скибочки моцарелли.
  5. Приправте продукти сіллю з меленим перцем і збризніть оливковою олією.
  6. Базилік помийте, з гілочок зріжте листочки і викладіть на закуску.

Грецький салат

Фото — Unsplash

Інгредієнти: 

  • помідори – 3 шт.
  • огірки – 2 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • зелений перець – 1 шт.
  • зубок часнику
  • сир фета – 200 г
  • маслини без кісточок – пів банки
  • сік лимона – 1,5 ст. л.
  • оливкова олія – 3 ст. л.
  • орегано – 1 ч. л.
  • сіль та перець – до смаку

Приготування:

  1. З’єднайте оливкову олію, сік лимона, подрібнений часник, орегано, сіль і перець. Перемішайте та зробіть заправку.
  2. Помідори, огірки та перець наріжте. Сир — великими кубиками.
  3. Змішайте нарізані овочі та фету, додайте маслини.
  4. Полийте заправкою і перемішайте.

Запечена риба

Фото — Unsplash

Інгредієнти:

  • тушка будь-якої риби – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • сіль – 3 дрібки
  • базилік, естрагон, чебрець і білий перець – по дрібці
  • лимон – половинка
  • соняшникова олія – 1 ст. л.
  • кріп або розмарин

Приготування: 

  1. Промийте рибу.
  2. Заберіть нутрощі та нагрійте духовку до 200 °С.
  3. Обмажте рибу зсередини сіллю і спеціями, а зовні виключно спеціями.
  4. Очищену цибулю наріжте кільцями, лимон кружальцями, кріп або розмарин помийте.
  5. В рибу покладіть цибулю, гілочку розмарину, кріп і кілька кружалець лимона.
  6. Фольгу змастіть олією. Загорніть в неї рибу, присипте спеціями.
  7. Випікайте рибу близько 40 хвилин.

Свинина з картоплею у вершках

Фото — Unsplash

Інгредієнти:

  • свинина – 600 г
  • картопля – 1 кг
  • цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • паприка – 0,5 ч. л.
  • куркума – 0,5 ч. л.
  • перець мелений – 0,5 ч. л.
  • олія соняшникова
  • борошно
  • вершки – 200 мл
  • сіль – до смаку

Приготування:

  1. Свинину наріжте, посоліть та поперчіть.
  2. Обваляйте м’ясо в борошні й обсмажте на олії до рум’яної скоринки.
  3. Картоплю почистьте. Наріжте великими шматками і посипте паприкою. Перемішайте. Злегка обсмажте її у розігрітій олії.
  4. У форму викладіть м’ясо, зверху викладіть картоплю та посоліть.
  5. Наріжте великими шматками цибулю та розкладіть її між картоплею.
  6. Залийте картоплю з м’ясом вершками.
  7. Запікайте в духовці при 180°С 40 хвилин.

Бутерброди з шинкою і ананасами

Фото — Unsplash

Інгредієнти:

  • хліб – 8 шт.
  • масло – 4 ч. л.
  • шинка – 8 шт.
  • консервовані ананаси – 8 шт.
  • сир твердий

Приготування: 

  1. Шматочки хліба намастіть маслом.
  2. Покладіть шинку, після цього шматочок ананаса, а зверху — твердий сир.
  3. Запікайте в духовці бутерброди доти, поки не розплавиться сир.

Тирамісу

Фото — Unsplash

Інгредієнти:

  • сир маскарпоне – 250 г
  • печиво савоярді – 15–20 шт.
  • жирні вершки – 250 мл
  • цукрова пудра – 120 г
  • кава еспресо – 200 мл
  • мигдальний лікер – 1 ст. л.
  • какао – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Каву зваріть у турці.
  2. У каву, коли вона вистигне, додайте амарето.
  3. Збивайте вершки разом із цукровою пудрою до кремового стану.
  4. Додайте маскарпоне, збийте все разом на міксері.
  5. Візьміть форму і починайте складати тирамісу.
  6. Печиво замочуйте в каві з лікером, викладіть у форму і накрийте кремом (декілька шарів). Останнім шаром має бути крем.
  7. За допомогою сита рівномірно посипте тирамісу какао.
  8. Поставте у холодильник на декілька годин.
Categories: Еда Тело