Чому виникає залізодефіцит та які продукти допоможуть йому запобігти

Ольга Тетеріна редакторка стрічки
анемія,

депозит

Залізо вкрай важливе для нашого організму, адже воно потрібне для перенесення кисню еритроцитами, роботи м’язів, імунної системи, синтезу ДНК та функціонування низки ферментів.

Лікар-гастроентеролог Ірина Парфьонова детально розповіла у соціальних мережах про основні функції заліза, причини виникнення анемії та як з нею боротися завдяки продуктам, які містять цей мікроелемент.

Основні функції заліза в організмі:

  • транспортування кисню до кожної клітини (у складі гемоглобіну);
  • перенесення кисню до м’язів та його збереження (в складі міоглобіну);
  • участь у синтезі ДНК;
  • участь у синтезі гормонів щитоподібної залози;
  • участь у синтезі серотоніну, дофаміну, адреналіну;
  • синтез вітаміну А;
  • протимікробна, антибактеріальна дія;
  • участь у синтезі лізоциму, інтерферону – участь в імунному захисті.

Проте нестача заліза чи нездатність його засвоювати та накопичувати в тілі викликає залізодефіцитну анемію. Вона призводить до браку гемоглобіну і, як наслідок, поганого постачання кисню до тканин.

За даними ВООЗ, на анемію страждає приблизно 25% населення планети, а серед дітей близько 47%, а залізодефіцитну анемію має більше ніж половина вагітних жінок.

У продуктах харчування залізо може бути у двох формах:

  • гемове (м’ясо тварин) – засвоєння приблизно 22%;
  • негемове (рослинна їжа) – засвоєння приблизно 3-7%.

– Всмоктування заліза відбувається в тонкому кишечнику, а зберігається воно в організмі у складі білка феритину в клітинах печінки, селезінки, кісткового мозку та еритроцитах, – зазначила Парфьонова.

Транспортує залізо до дванадцятипалої кишки й до інших тканин трансферин. Його зниження виникає, якщо є нестача білка в організмі або печінкова  недостатність. Спочатку в людини може розвиватися латентний дефіцит заліза, а потім і анемія.

Латентний дефіцит заліза – це виснаження запасів заліза у клітинах. Симптоми: втома, сонливість, головний біль, апатія.

Залізодефіцитна анемія

Залізодефіцитна анемія – це патологічний стан із порушенням синтезу гемоглобіну та еритроцитів внаслідок дефіциту заліза в організмі. Під час такого стану в людини спостерігають зміни у загальному аналізі крові зі зниженням гемоглобіну та еритроцитів.

Симптоми анемії:

  • сухість та лущення шкіри;
  • ламкість, розшарування, ложкоподібна деформація нігтів;
  • випадіння волосся;
  • сонливість вдень;
  • зниження пам’яті;
  • пристрасть до незвичайних смаків (глина, крейда, земля);
  • заїди в куточках рота;
  • біль у зоні серця, аритмія;
  • печія, закрепи, здуття живота, нетримання сечі.

Причини виникнення залізодефіциту

Лікар пояснила, що залізодефіцит може виникнути через недостатнє надходження заліза до організму з їжею. Особливо це проявляється, коли у раціоні мало м’яса та інших продуктів тваринного походження.

Залізодефіцитна анемія може виникнути у вагітних, спортсменів, підлітків, людини, у якої гостра інфекційна хвороба, ожиріння тощо.

Також залізо може погано засвоюватися в організмі. Це пов’язано з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, тривалим прийомом ліків (антациди, нестероїдні протизапальні, цинк, магній, кальцій, блокатори Н2-рецепторів та інше), синдромом надлишкового бактеріального росту в кишківнику.

Погіршувати всмоктування заліза можуть:

  • фітати – цільнозернові злаки, бобові, горіхи, насіння;
  • поліфеноли – злаки, овочі, чай, кава;
  • спеції – орегано;
  • кальцій, особливо молоко та молочні продукти;
  • оксалати – зелені листові овочі;
  • харчові волокна.

Як покращити засвоєння заліза

Добова норма заліза для дітей – 8 мг на добу. Від одного до 13 років рекомендовано вживати 9 мг.

Для хлопців 14-18 років – 11 мг, а дівчат 14-18 років – 25 мг. Дорослим чоловікам потрібно за добу вживати 8 мг, жінкам у віці 18-50 років – 18 мг, а після 50 років – 8 мг. Вагітним варто споживати 27 мг заліза.

Парфьонова розповіла, що покращувати засвоєння заліза можуть: білок (м’ясо, риба), кислоти (бурштинова, піровиноградна, лимонна) та вітаміни С, А, фолієва кислота, В12, В3, В6.

Джерело: Ірина Парфьонова