Учені з Інституту досліджень метаболізму Макса Планка в Кельні у співпраці з Єльським університетом під час експерименту з’ясували, що продукти з високим вмістом жиру і цукру змінюють наш мозок: якщо ми регулярно їмо їх навіть у невеликих кількостях, мозок вчиться споживати саме їх.
– Наша схильність їсти їжу з високим вмістом жирів і цукру може бути вродженою або розвиватися в результаті надмірної ваги. Але ми думаємо, що мозок вчиться цій перевазі, – пояснює керівник дослідження Шармілі Едвін Танараджа.
Щоб перевірити цю гіпотезу, вчені давали одній групі добровольців невеликий пудинг, що містить багато жиру і цукру, на день протягом восьми тижнів на додачу до їхнього звичайного раціону. Інша група отримувала пудинг, що містить таку ж кількість калорій, але менш жирний.
З’ясувалося, що реакція мозку на продукти з високим вмістом жиру і цукру значно посилилася в групі, яка їла пудинг з високим вмістом цукру і жиру. Це особливо активувало дофамінергічну область мозку, яка відповідає за мотивацію та винагороду.
За період дослідження учасники не набирали більше ваги, ніж добровольці в контрольній групі, і їхні показники крові, такі як рівень цукру або холестерину, також не змінилися.
Однак дослідники припускають, що віддавання переваги солодким продуктам збережеться і після закінчення дослідження.
– Нові зв’язки в мозку не зникнуть так скоро. Зрештою, вся суть навчання полягає в тому, що одного разу вивчивши щось, ви не забудете це так швидко, – пояснюють дослідники.