Лікарка-дієтолог Ганна Пархоменко на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіла, що таке весняний дефіцит вітамінів і мікроелементів і як його поповнити, щоб краще почуватися.
Весняний авітаміноз – це міф
– На початку весни люди особливо гостро можуть відчувати втому та пригніченість. Відповідальним за такий стан часто вважають весняний авітаміноз. Насправді це міф радянської медицини, – каже лікарка.
За словами фахівчині, є дефіцитні стани, які вважаються типовими в популяції та більш імовірними для деяких груп людей. Наприклад, для жінок. Але вони вкрай рідко прив’язані до сезону.
Нестача вітаміну D
За словами дієтологині, єдиний стан, який ми можемо асоціювати із сезонністю – це нестача вітаміну D.
Оскільки самостійно організм виробляє вітамін D лише під дією сонця, то відповідно восени, взимку та на початку весни ми часто маємо його нестачу. Цей дефіцит типовий для чоловіків і жінок.
Є рекомендації приймати профілактичну дозу вітаміну D. Зазвичай ідеться про 400 міжнародних одиниць (МО) у період з жовтня по квітень. Однак питання дозування найкраще обговорювати зі своїм лікарем, щоб найефективніше покрити ваш дефіцит.
Нестача заліза
– Дефіцит заліза частіше зустрічається у жінок. Однак кореляції з порою року та цим станом немає, – зазначає лікарка.
Про цей дефіцит можуть свідчити такі ознаки, як неминуча втома, випадіння волосся, ламкість нігтів, бліда шкіра, головний біль і задишка. Особливо під час фізичної активності.
Якщо вам не вистачає заліза, важливо знайти причину. Це може статися через незбалансоване харчування. Але може бути й так, що ви споживаєте заліза з продуктами достатньо, проте з певних причин організм його не засвоює.
Однак деякі симптоми залізодефіциту характерні й для інших захворювань. Тому не варто займатися самодіагностикою і тим паче лікуванням.
Вважається, що вітамін С покращує всмоктування заліза. Можливо, саме тому в деяких людей нестача елемента та характерне для цього відчуття втоми асоціюється із зимою та весною.
Однак дані щодо вітаміну С суперечливі, зокрема, щодо його ролі в підтримці людей з анемією. У будь-якому разі, достатня кількість фруктів та овочів у раціоні точно піде вам на користь.
Дефіцит магнію
А ось дефіцит магнію, за словами лікаря, частіше розвивається за досить специфічних станів:
- опіки значної частини тіла;
- хронічна діарея;
- надмірне сечовипускання, яке буває за неконтрольованого діабету;
деякі препарати; - зловживання алкоголем тощо.
До поступового дефіциту цього мікроелемента призводять також тривале незбалансоване харчування та високий рівень стресу.
Ось що радить дієтолог:
- збалансовано та регулярно харчуйтеся згідно з тарілкою здорового харчування;
систематично споживайте сушені горіхи, горіхові пасти, бобові та цільнозернові крупи; - намагайтеся керувати стресом;
- щорічно робіть чекап здоров’я із сімейним лікарем. Це дасть змогу своєчасно виявити дефіцит і призначити ефективне лікування.
Джерело: Бережи себе