Знижує холестерин, прибирає зайву вагу: вчені з’ясували користь вегетаріанства

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
овочі

пексель

Команда австралійських учених із Сіднейського університету під час метааналізу показала, що вегетаріанські дієти ефективні для зниження рівня холестерину, глюкози та ваги. У фокусі уваги були люди з високим ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Під час наукової роботи вчені проаналізували дані 29 досліджень і 20 рандомізованих клінічних випробувань за 22 роки, в яких узяли участь загалом понад 1 800 осіб.

З’ясувалося, що порівняно зі звичайною, вегетаріанська дієта значно знизила рівень холестерину без інших втручань або фізичної активності.

Також спостерігалося послідовне зниження ваги у людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань. Учасники з необмеженим (вегетаріанським) споживанням калорій втратили в середньому 4,7 кг порівняно з 1,8 кг у тих, хто дотримувався вегетаріанської дієти з обмеженням калорій.

Дослідники зазначили, що не всі вегетаріанські страви корисні. Наприклад, вищий ризик серцево-судинних захворювань і діабету можливий за вегетаріанської дієти, якщо овочі спочатку проходять через фритюрницю, або у вегетаріанських стравах, які готують із собою.

Продукти, багаті на трансжирні кислоти і сіль, пов’язані з підвищенням ризику ішемічної хвороби серця на 32% і високим ризиком розвитку діабету II типу.

За словами вчених, отримані дані свідчать про те, що вегетаріанські дієти можна застосовувати для посилення ефектів оптимальної медикаментозної терапії в профілактиці та лікуванні низки серцево-судинних захворювань.