25% хімічних речовин, що містяться в упаковці харових продуктів, потрапляють в організм людини – це показало дослідження.
Учені виявили більше 3 500 хімікатів з обгорток та контейнерів у зразках крові, волосся, сечі та грудного молока.
Про які шкідливі компоненти йдеться
Серед виявлених речовин були метали й леткі органічні сполуки, що використовуються у фарбі, клеї та розчинниках.
Також дослідники знайшли пер- та поліфторалкільні речовини й фталати. Вони порушують роботу ендокринної системи та можуть викликати рак.
Як уберегтися від хімічних речовин
Головна наукова співробітниця Форуму харчової промисловості та упаковки Джейн Манке пояснила, що ці складники можуть вимиватися з упаковки та потрапляти до їжі.
Експерт радить не розігрівати їжу в одноразових контейнерах, бо це може сприяти швидкому проникненню шкідливих речовин.
Також науковці попереджають, що жирна та кисла їжа активніше поглинає хімікати з пакування.
Учені наголошують, що необхідно більш строго тестувати матеріали для харчової упаковки.
Джерело: Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology