Вчені знайшли новий спосіб виробляти вітамін B12 з водоростей, причому у кількостях, порівнянних з яловичиною.
Спіруліна замість м’яса
У новому дослідженні, опублікованому в журналі Discover Food, науковці запропонувала оригінальне рішення однієї з найпоширеніших проблем у світі — дефіциту вітаміну B12.
Якщо організму бракує вітаміну B12, це може призвести до серйозних проблем: анемії, пошкодження нервової системи, когнітивних розладів, депресії, втоми, а також підвищити ризик серцево-судинних захворювань.
Цей вітамін необхідний дітям та тим, хто не споживає продукти тваринного походження.
Як вирощуватимуть водорості
Спіруліну вирощують у спеціальних умовах, використовуючи фотобіореактори VAXA Technologies. Це інженерні системи, де постійно циркулює вода, а для фотосинтезу використовують фотонне освітлення.
Отримана біомаса з водороростей є вуглецево-нейтральною та багатою на біоактивні сполуки з антиоксидантними, протизапальними та імуностимулюючими властивостями.
Такий спосіб є більш екологічним, адже не шкодить довкіллю і не потребує значних витрат енергоресурсів. За попередніми підрахунками, Ісландія могла б щорічно виробляти до 277 950 тонн спіруліни.
Джерело: PNYS