Поговоримо про соковитий кавун та його кісточки. Щодо останніх сьогодні існує декілька суперечливих думок та навіть вигадок. Нібито якщо з’їсти чимало кісточок кавуна, це призведе до проблем з травленням або в шлунку виросте новий кавун.
Правда це чи ні, Факти ICTV з’ясовували у гастроентеролога Анастасії Чечкань.
Чи можна їсти кавун з кісточками
— Насправді кісточки кавуна не становлять загрози. Вони містять значну кількість поживних речовин: білків, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів — магній, залізо, цинк та фолієва кислота, — каже лікарка.
Вони також багаті на амінокислоту аргініна, яка посилює кровообіг та покращує роботу серця.
Тож відповідь на запитання, чи корисно їсти насіння, однозначна – так, такий перекус може бути не тільки смачним.
Але попередньо краще їх підсушити або підсмажити. Це значно покращить харчові властивості. А після цього можна додавати вже до салатів, випічки або вживати просто як снек.
— Однак сирі кісточки мають тверду оболонку, яка важко перетравлюється організмом. Це може викликати деякі незручності, особливо для людей з проблемами травлення або маленьких дітей, — пояснює гастроентеролог.
За її словами, інколи вони здатні спричинити копроліти (тверді грудочки з неперетравлених частинок їжі). Але таке трапляється дуже рідко.
— Небезпека існує тільки якщо ви їсте кісточки у необмеженій кількості. Тому не забувайте про помірність — це запорука гарного самопочуття і здоров’я, — наголошує Анастасія Чечкань.
Щодо кавуна всередині, то це, звісно, міф. Просто шлунок матиме більше роботи, ніж зазвичай.