Чи можна їсти кавун з кісточками: користь і шкода

Марина Мелехова редактор розділу Медицина Анастасія Чечкань гастроентеролог
Чи можна їсти кавун з кісточками

Поговоримо про соковитий кавун та його кісточки. Щодо останніх сьогодні існує декілька суперечливих думок та навіть вигадок. Нібито якщо з’їсти чимало кісточок кавуна, це призведе до проблем з травленням або в шлунку виросте новий кавун.

Правда це чи ні, Факти ICTV з’ясовували у гастроентеролога Анастасії Чечкань.

Чи можна їсти кавун з кісточками

— Насправді кісточки кавуна не становлять загрози. Вони містять значну кількість поживних речовин: білків, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів — магній, залізо, цинк та фолієва кислота, —  каже лікарка.

Вони також багаті на амінокислоту аргініна, яка посилює кровообіг та покращує роботу серця.

Тож відповідь на запитання, чи корисно їсти насіння, однозначна – так, такий перекус може бути не тільки смачним.

Але попередньо краще їх підсушити або підсмажити. Це значно покращить харчові властивості. А після цього  можна додавати вже до салатів, випічки або вживати просто як снек.

—  Однак сирі кісточки мають тверду оболонку, яка важко перетравлюється організмом. Це може викликати деякі незручності, особливо для людей з проблемами травлення або маленьких дітей, — пояснює гастроентеролог.

За її словами, інколи вони здатні спричинити копроліти (тверді грудочки з неперетравлених частинок їжі). Але таке трапляється дуже рідко.

—  Небезпека існує тільки якщо ви їсте кісточки у необмеженій кількості. Тому не забувайте про помірність — це запорука гарного самопочуття і здоров’я, — наголошує Анастасія Чечкань.

Щодо кавуна всередині, то це, звісно, міф. Просто шлунок матиме більше роботи, ніж зазвичай.

Tags: кавуни