Коли саме цукор почали називати білою смертю, вже й не визначиш. Довгий час його радили уникати, щоб не товстішати, щоб не захворіти на цукровий діабет, щоб не перенапружувати підшлункову залозу.
З’явилася ціла індустрія, яка стала успішною саме на тлі заперечень корисності, а то й необхідності цукру. Полиці магазинів нині переповнені безліччю замінників, які такі ж солодкі, як цукор, але, на відміну від нього, начебто, не мають побічних ефектів.
Але останнім часом все частіше чуються голоси фахівців стосовно хибності прийнятого у нас відношення до цукру.
Реабілітація цукру
Як пояснює дієтологиня Тетяна Лакуста, не все так просто з самим цукром.
– Вуглеводи — наше основне джерело енергії. Принаймні, 45-65% здорового раціону має складатись саме з вуглеводів, — каже Тетяна Лакуста.
Коли йдеться про вживання цукрів, особливо у вигляді швидких вуглеводів, ми дійсно можемо легше набрати вагу й отримати менше корисних речовин. Проте це буде не через наявність цукру як такого, а через те, що така їжа, як правило, більш калорійна.
Зараз ми говоримо про звинувачення цукру у збільшенні ваги тіла. Це звинувачення можна і варто аргументовано оскаржити.
Лакуста запевняє, що на біохімічному рівні наш організм не розрізняє цукор, приміром, у молочному шоколаді та цукри, які містяться в гречаній каші.
Звичайно, дієтологи скажуть, що гречана каша корисніша, бо вуглеводи у її складі мають назву складних і не підвищують рівень глюкози так стрімко, як цукерка.
– Але парадокс у тому, що, з’їдаючи інколи цукерку, ви не наберете вагу, а велика порція гречаної каші щодня точно призведе до набору ваги, – запевняє дієтологиня.
Це й зрозуміло. Адже до набору ваги призводить надлишок калорій, а не цукор як такий.
Чи підвищує цукор рівень цукру в крові
Тут дієтологиня просить розрізняти власне цукор – тростинний, буряковий, у вигляді піску чи рафінаду – від так званих, доданих цукрів, що містяться у переважній більшості продуктів харчування – у хлібних виробах, у кашах, супах, соках, ковбасах, не кажучи вже про десерти та інші солодощі.
От саме доданий цукор важко контролювати.
Американська асоціація серця не рекомендує жінкам споживати понад 6 ч. л. доданого цукру на день (орієнтовно 25 гр), а чоловікам — понад 9 ч. л. на день (36 гр).
Також важливо розуміти, що харчування не може бути однорідним у плані кількості речовин, які ми споживаємо. Цілком можливо, що в якийсь день ви перевищили норму вуглеводів, а в інший день — взагалі не споживали додані цукри.
Так що рекомендації – лише орієнтири, а не закони.
Можна навіть дозволити собі якийсь смачнючий десерт, якщо дуже хочеться, але лише після основної страви.
– Глюкоза повільніше всмоктується, якщо організм уже отримав необхідні білки, жири та клітковину, – каже дієтологиня.
За словами Лакусти, порція макаронів або хачапурі також буде повільніше підіймати цукор у крові, якщо поєднати їх, приміром, із зеленим салатом.
Чи рівноцінна заміна цукру фруктозою
Насправді ні.
– Можна навіть сказати, що фруктоза більш шкідлива для нашого організму, – категорична дієтологиня.
Кінцевий метаболіт фруктози — це ліпід, себто жири. У людей підвищуються тригліцериди (жири), як ознака переїдання фруктозовмісними продуктами. А підвищення тригліцеридів спричиняє ризики серцево-судинних захворювань та діабету другого типу.
Також ті, хто зловживає фруктозою, мають вищі ризики подагри, оскільки фруктоза сприяє підвищенню сечової кислоти.
– Не можна рекомендувати продукти з фруктозою замість цукру і людям із діабетом, бо фруктоза сприяє розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки, – стверджує Тетяна Лакуста.
Отож, якщо вам захочеться цукерку, не варто купувати цукерки з фруктозою. Купіть звичні улюблені і з’їжте їх на десерт.
Джерело: Бережи себе.