Експерти у сфері охорони здоров’я пояснили, як мед може допомогти організму, забезпечивши низку поживних переваг, особливо в сезон застуди та грипу.
Калорійність меду та його склад
За словами експертів, мед має високу калорійність та енергетичну цінність, оскільки приблизно на 80% складається з цукру.
За даними Міністерства сільського господарства США, в одній столовій ложці меду 64 калорії, 17 грамів вуглеводів і 17 грамів цукру.
Ложка меду містить слідові кількості кальцію, заліза, магнію, калію, селену, вітаміну С і фолієвої кислоти, але не містить жирів, білків, клітковини і холестерину.
Джерело антиоксидантів
– Дослідження засвідчили, що в меді більше антиоксидантів, і він є кращим джерелом калію та деяких мінералів, ніж столовий цукор, – зазначила доцентка кафедри харчування Університету Род-Айленда Мая Вадівелоо.
На думку клінічного дієтолога Елізабет Політі з Центру управління вагою в Північній Кароліні, мед – дещо кращий варіант для підсолоджування, оскільки він містить такі антиоксиданти, як фенольна кислота та флавоноїди. Однак вживати його слід у помірних кількостях.
– Мед може допомогти запобігти хворобам серця, оскільки він є джерелом антиоксидантів, – наголосила Політі.
Знижує рівень поганого холестерину
Своєю чергою професійний дієтолог з UHealth, системи охорони здоров’я Університету Маямі, Дієго Гарсон, зазначає, що нещодавнє дослідження показало, що вживання близько двох столових ложок меду на день може знизити рівень поганого холестерину.
Гарсон радить вживати сирий мед, який не піддавався обробці та фільтрації.
Темний чи світлий?
Експерти Національної ради з меду США стверджують, що темніший мед має вищий вміст антиоксидантів, ніж світліший мед.
Крім того, в меді є деякі інгредієнти, які можуть боротися з певними мікробами і грибками, запобігати прилипанню шкіри до пов’язок і постачати поживні речовини, які прискорюють процес загоєння.
Джерело: Express