Найбільш корисний спосіб: вчені розкрили cекрет приготування броколі

Марина Мелехова редактор розділу Медицина
броколі, капуста

Команда китайських дослідників знайшла найкращий спосіб приготування броколі, під час якого зберігається максимум корисних речовин.

Результати наукового експерименту було опубліковано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Цінність броколі

Останніми роками броколі набуває шаленої популярності завдяки високому вмісту сульфорафану, потужному антиоксиданту, який допомагає знижувати ризик розвитку хронічних захворювань, контролює рівень цукру в крові, сприяє виведенню токсинів та захищає клітини від пошкоджень.

Але вчені виявили, що звичайні методи приготування овочу, зокрема відварювання та розігрівання в мікрохвильовій печі навіть протягом кількох хвилин, вкрай знижують цінність поживних речовин, що входять до складу броколі. Оскільки вона надчутлива до термообробки.

Гастрономічний експеримент

Дослідники подрібнили броколі на шматочки завдовжки 2 мм, а потім розділили зразки на три групи. Першу залишили у сирому вигляді, другу обсмажили чотири хвилини відразу після нарізання, а третю тримали сирою 90 хв, а тільки потім готували у такий самий спосіб, що і попередню.

За результатами експерименту, нщоб активувати ферменти (наприклад, мірозиназу, яка перетворює глюкозинолати на сульфорафан), необхідно подрібнити овоч та залишити його на 90 хв.

Броколі, яку відразу обсмажили, містила в 2,8 рази менше сульфорафану, ніж та, яку залишили на півтори години ферментуватися перед приготуванням.

Тож оптимальний спосіб приготування броколі – це нарізати, почекати щонайменше 30 хв і лише потім обсмажити.

Джерело: Science Alert