Навіть після кількох ковтків: чому червоне вино викликає у деяких людей головний біль

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
вино

пексель

Команда вчених Каліфорнійського університету в Девісі висунула свою гіпотезу щодо того, чому в деяких людей болить голова навіть після пари ковтків червоного вина, чого не відбувається під час вживання невеликої кількості інших алкогольних напоїв.

Винуватець головного болю

Дослідники вважають, що головний біль може провокувати флаванол, який міститься в червоних винах і може заважати правильному метаболізму алкоголю.

За словами експертів, флаванол, який ще називають кверцетином, міститься у всіх видах фруктів і овочів, включно з виноградом. Він вважається корисним антиоксидантом і доступний навіть у вигляді добавок. Але при метаболізмі з алкоголем може бути проблематичним.

– Коли він потрапляє в наш кровотік, організм перетворює його в іншу форму, звану глюкуронід кверцетину. У цій формі він блокує метаболізм алкоголю, – пояснив професор виноградарства Ендрю Вотерхаус.

За словами вченого, накопичення токсину ацетальдегіду призводить до почервоніння шкіри, головного болю, нудоти.

Вино вину різниця

Вотерхаус зазначає, що рівень флаванолу в червоному вині може сильно різнитися залежно від способу виробництва напою, включно з часом ферментації та витримки.

Вчені мають намір порівняти червоні вина, що містять багато кверцетину, з винами, в яких його дуже мало, щоб перевірити на людях свою теорію про головні болі від червоного вина.