Учені розповіли всю правду: чи справді так корисні нежирні молочні продукти

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
молочні продукти

депозит

Упродовж десятиліть експерти стверджували, що чим менше, тим краще, коли йдеться про молочний жир і здоров’я. Але недавні дослідження поставили це під сумнів.

Рекомендації дієтологів

Якщо звернутися до дієтичних рекомендацій США, Американської кардіологічної асоціації або Всесвітньої організації охорони здоров’я, відповідь зрозуміла: вибирайте знежирену або знежирену версію.

– Ця рекомендація ґрунтується на ідеї про те, що цільні молочні продукти містять багато насичених жирів, тому вибір версій із низьким вмістом жиру може знизити ризик серцевих захворювань, – каже кардіолог, професор Даріуш Мозаффаріан.

За словами вченого, ці настанови сягають 1980 року. І відтоді більшість досліджень впливу молочного жиру на здоров’я не виявили будь-яких переваг від пріоритету знежирених версій порівняно з цільними.

Що показують дослідження

У дослідженнях, в яких опитували людей про їхній раціон, а потім відстежували їхнє здоров’я протягом багатьох років, вчені виявили зв’язок між споживанням молочних продуктів і нижчим ризиком певних захворювань, таких як високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання та діабет II типу.

Такі переваги, за словами Мозаффаріана, часто спостерігаються незалежно від того, чи обирають люди знежирений або повножирний йогурт, сир або молоко. І хоча жирні молочні продукти містять більше калорій, дослідження показали, що ті, хто їх споживає, не схильні набирати вагу.

Наприклад, в одному дослідженні 2018 року вчені спостерігали за 136 тис. дорослих із 21 країни протягом дев’яти років. Вони виявили, що ті, хто споживав дві або більше порцій молочних продуктів на день, мали на 22% меншу вірогідність розвитку серцево-судинних захворювань і на 17% меншу вірогідність померти, ніж ті, хто взагалі не вживав молочні продукти.

Примітно, що ті, хто споживав вищі рівні насичених жирів із молочних продуктів, не мали більшої вірогідності розвитку серцево-судинних захворювань або смерті.

Чому молочні жири можуть бути корисними

Є кілька можливих пояснень того, чому молочні жири можуть бути не такими шкідливими, як вважалося раніше, і навіть корисними для здоров’я.

За словами вчених, серед різних типів насичених жирів, які можна знайти в харчових продуктах, молочні продукти містять нейтральні або корисні для здоров’я жири, зокрема ті, що пов’язані зі зниженням ризику діабету II типу та ішемічної хвороби серця.

Яка молочка корисніша

Також стає зрозуміло, що деякі види молочних продуктів можуть бути кориснішими за інші. Наприклад, йогурт і сир найбільше пов’язані з користю для здоров’я, оскільки є ферментованими і вони можуть постачати корисні бактерії в кишківник.

Твердіші сири, такі як чеддер і пармезан, також сприяють більш поступовому всмоктуванню жирів у кров, ніж м’якіші сири і вершкове масло, що може допомогти нам почуватися ситими довше.

І хоча немає переконливих доказів того, що знежирені молочні продукти є більш здоровим вибором, за словами вчених, люди по-різному реагують на різні продукти. Однак, якщо у вас високий рівень холестерину в крові, варто обговорити вибір молочних продуктів із лікарем.