Науковці Клівлендської клініки виявили, що еритритол може підвищити ризик серцево-судинних захворювань та тромбозу. Результати дослідження були опубліковані в журналі Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology.
Замінник цукру
Одним з найпоширеніших замінників цукру є еритрол, який використовують як натуральний підсолоджувач рослинного походження – його отримують з кукурудзи, дині, гарбуза тощо.
Після споживання еритрол легко всмоктується організмом, проте не метаболізується, а повністю виводиться з сечею.
Крім того, цукрозамінник не сприяє розвитку карієсу, оскільки не розкладається бактеріями в ротовій порожнині. Саме тому виробники додають еритрол до низькокалорійних і діабетичних продуктів.
Небезпека підсолоджувача
Однак за останніми даними, еритрол здатний спричиняти утворення тромбів, що провокує інсульт та інфаркт.
Вчені провели дослідження на здорових добровольцях, під час якого було виявлено, що еритритол активізує тромбоцити – клітини крові, відповідальні за згортання.
З часом виникає ризик утворення тромбів. Цікаво, що подібний ефект не був зафіксований у разі споживання звичайного цукру (глюкози).
Головний автор дослідження Стенлі Гейзен наголошує, що чимало лікарів рекомендують пацієнтам з серцево-судинними хворобами і діабетом вживати продукти з цукрозамінниками.
Але результати наукового експерименту свідчать про необхідність подальшого вивчення безпеки еритритолу та інших підсолоджувачів.
Джерело: Medicalxpress