Жіноча їжа: що має бути на тарілці у красуні кожного дня

Лариса Божко журналістка розділу Здоров'я Оксана Скіталінська дієтолог, гастроентеролог, гепатолог
овощи

Wicker basket with assorted raw organic vegetables in the garden.

Чи може бути окремо іжа для жінок і їжа для чоловіків? Може, впевнена лікар – дієтолог Оксана Скиталінська.

Адже, ми відрізняємося один від одного. І справа не тільки в генетиці, гормонах, а багатьох інших факторах, навіть у передачі мітохондрій.

Від усього цього залежить не лише відсутність бороди, наявність грудей та округлі форми у жінок, але й особливості обміну речовин і навіть схильність до різних захворювань.

Організм жінки відповідає на стресові ситуації не так активно як чоловіка. І це виливається у схильність до депресивних станів та стресових розладів. Жінки впадають у депресію під час менопаузи у 2-3 рази частіше, ніж чоловіки.

Для жінок більше характерні хвороби нервової системи, нейродегенеративні захворювання, хвороба Альцгеймера, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, астма, алергічні захворювання.

Отже і раціон жінки має бути дещо іншим.

По-перше, він має бути збалансованим. Щоб там були і білкові страви, і корисний жир, і багато різнокольорових овочів. Та тут ми з чоловіками на одній хвилі.

Обов’язково мають бути ферментовані продукти. І це не лише квашена капуста чи огірки, але й яблучний/виноградний/бальзамічний оцет, соєвий соус, але в невеликій кількості.

Саме ферментовані продукти не лише містять живі корисні бактерії, а й стимулюють їх ріст у кишечнику

Квашена капуста – це лактобактерії, екзотичне кімчі – фірмікути, лактобактерії, бактероїди; йогурт – лактобактерії та біфідобактерії.

Соєві ферментовані продукти корисні жінкам після 45+ років для профілактики раку молочної залози (їсти їх багато не треба, достатньо один раз на тиждень приблизно 50 г тофу чи баночку соєвого йогурту.

Збільшують ріст п’яти видів лактобактерій неферментовані пребіотичні продукти. Це чай з ромашки, кореню топінамбура та цикорію.

Зернові. Із зернових найкорисніше – оболонки, в них багато біологічно активних речовин, клітковини розчинної і нерозчинної, магнію, вітамінів групи В. Тому додавайте у страви мелені в порошок висівки.

Дуже корисно вживати таку просту страву: йогурт, мелені висівки, ягоди, насіння льону (також мелене). Перемішати інгредієнти і дати настоятися хвилин 10.

Бобові. Бобові взагалі унікальні: з одного боку це рослинні білки, з іншого – розчинна (зв’язуюча шкідливі речовини в кишечнику) клітковина. Бобових багато не треба, достатньо столової ложки. Особливо корисна кольорова квасоля, бо в ній багато протизапальних поліфенолів.

Крім того, чим багатша страва на поліфеноли, тим краще вона знижує глікемічний індекс, тим нижчий ризик розвитку інсулінорезистентності та діабету 2 типу.

Продукти, які стимулюють утворення стовбурових клітин, яких з віком стає значно менше. Це:

  • какао на воді,
  • чорний-пречорний шоколад,
  • чорний чай,
  • чорні ягоди,
  • темно-сині сливи,
  • зелений чай,
  • зелене листя (капуста кейл, темно-зелене листя селери, шпинат, крес-салат; гірчиця) мають завжди бути у вашій тарілці.

Каротиноїди. Найактивнішими є два – лікопен з помідорів та бета-каротин з моркви і червоного перцю. Італійці недарма люблять томатну пасту: при тушкуванні помідорів кількість лікопену зростає в десятки разів.

Така їжа краще ремонтує ДНК, активує гени-супресори і створює несприятливі умови для розвитку багатьох видів раку, сповільнює ріст та поділ ракових клітин, таким чином, зберігає жіноче здоров’я .

Джерело: Оксана Скиталінська

Tags: Поради