Жменя в день запобігає остеопорозу: вчені виявили, що допомагає зміцнити кістки

Ольга Боднарчук редактор
рука, кісткирука, кістки

Науковці виявили, що чорнослив має властивість зміцнювати кістки.

Учені вважають, що достатньо з’їдати жменю сухофруктів щодня, щоб зменшити симптоми запалення, пов’язані з втратою кісткової маси у жінок під час постменопаузи.

Також дослідники запевняють, що вживання чорносливу запобігає остеопорозу – стану, який спричиняє ламкість слабких кісток.

Користь чорносливу: дослідження

У дослідженні взяли участь 183 жінок віком від 55 до 75 років. Їх розділили на три групи: ті, хто їв 50 г чорносливу щодня, споживав 100 г сушених слив на день та зовсім не їв його.

Учені відстежували рівень прозапальних цитоконів, білків, що сигналізують про запалення в організмі, у крові учасників.

Як чорнослив впливає на кістки

Згідно з аналізом, у жінок, які їли 50 або 100 г чорносливу, рівень прозапальних цитоконів знизився через рік. Це свідчить про імовірне зміцнення кісток учасниць.

Представниця Каліфорнійської ради Леслі Бончі пояснила, що вітамін К у чорносливі допомагає транспортувати кальцій до кісток.

– Калій і магній сприяють зміцненню кісткової тканини, бор допомагає запобігти втраті кальцію та демінералізації кісток, а рослинні поживні речовини – окислювальному пошкодженню кісткових клітин, – говорить Леслі Бончі.

Джерело: The Journal of Nutrition