На Волині чотирирічні двійнята з аутизмом захворіли на цингу через вибірковість у харчуванні, але медики дитячої лікарні їх врятували.
Аутизм і харчування
Ця тема викликає багато дискусій. Деякі батьки вважають, що певні дієти можуть позитивно вплинути на дітей з аутизмом.
Інколи через підвищену чутливість до певних текстур і смаків малюки обмежують раціон, що призводить до недостатнього споживання вітамінів і мінералів та впливає стан здоров’я і розвиток.
Саме так трапилось з двійнятами, які їли переважно манну кашу, кускус, бублики та затяжне печиво. Згодом мама дітей помітила у дівчинки дивні симптоми.
Брак вітаміну С
— У січні донька почала ходити, як качечка. У сина все було гаразд на той момент. Ми зверталися до багатьох лікарів, але з’ясувати причину цього симптому довго не вдавалося, — розповіла жінка.
Стан Ксенії погіршувався, за деякий час вона почала кульгати, показувала, що ніжка болить. Поки шукали причину, перестала ходити і навіть стояти.
Однак коли медики дитячої обласної лікарні почали вводили вітамін С, за тиждень стан дівчинки покращився, і вона вже могла потроху ходити.
Потім такі самі проблеми виникли і в Кирила, брата Ксенії. Йому теж призначили вітамін С, і хлопчик дуже швидко одужав.
Діагноз — цинга
Лікарка-ревматолог Ірина Гурін зазначила, що цинга — це рідкісне захворювання, яке може виникнути навіть в умовах, коли традиційний раціон містить продукти з високим вмістом вітаміну С.
Вона підкреслила важливість збалансованого харчування, особливо для дітей з обмеженим вибором їжі.
Наразі Ксенія та Кирило почуваються добре, займаються з психологом і навчаються їсти різні продукти.
Крім того, діти почали відвідувати дитячий садок, що стало важливим кроком у їхньому розвитку.
Джерело і фото: Волинське обласне медоб’єднання захисту материнства і дитинства