У Сумах зафіксовано випадок ботулізму — молода жінка отруїлася після вживання в’яленого карася, яким її пригостили знайомі.
Отруєння рибою
Нещодавно сумчанка звернулася по медичну допомогу з клінічними проявами ботулізму. Вона мала скарги на порушення зору, сухість у роті, нудоту та загальну слабкість.
Медики терміново доправили пацієнтку до місцевої лікарні, де ввели протиботулінічну сироватку, яка блокує дію токсину.
Наразі жінка пройшла повний курс лікування і почувається добре.
За словами Валентини Курило, яка працює у Сумському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, це вже другий випадок ботулізму на Сумщині, перший було зафіксовано у 2022 році в Роменському районі.
Профілактика ботулізму
Щоб уникнути отруєння, варто дотримуватися простих правил:
- уникайте споживання в’яленої, копченої та консервованої риби домашнього приготування;
- не купуйте домашні консерви на стихійних ринках;
- ретельно мийте сировину;
- зберігайте консерви за низької температури.
Перед вживанням домашніх консервів рекомендується термічно обробити їх, прокип’ятити протягом 15-30 хвилин, щоб знищити потенційно небезпечні токсини.
Під час нагрівання до 80°С токсин частково розпадається, а за кип’ятіння тривалістю 20-30 хвилин повністю руйнується.
Джерело: Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб