Сполуки конопель, виявлені в ході досліджень Університету штату Орегон за допомогою методу хімічного скринінгу, демонструють здатність запобігати проникненню вірусу, що викликає Covid-19, в клітини людини.
Конопля, відома з наукового погляду як Cannabis sativa, за словами вчених, є джерелом цілющої клітковини. Екстракти та сполуки конопель додаються в косметику, лосьйони для тіла, харчові добавки та продукти харчування.
В ході наукової роботи було виявлено, що пара каннабіноїдних кислот зв’язується з шиповидним білком SARS-CoV-2, блокуючи критичний етап у процесі, який вірус використовує для зараження людей.
– Ці каннабіноїдні кислоти в достатку містяться в коноплі й у багатьох екстрактах конопель, – пояснив співробітник Глобального інноваційного центру конопель штату Орегон Річард ван Брімен.
За його словами, дослідження показало, що сполуки конопель однаково ефективні проти варіантів SARS-CoV-2, включно з Альфа і Бета.
Вчений зазначив, що використання сполук, які блокують взаємодію вірус-рецепторів, також було б корисним для пацієнтів з іншими вірусними інфекціями, включно з ВІЛ і гепатитом.