День Незалежності України – це не лише державне свято, а й чудова можливість зібратися за столом з родиною і друзями, насолоджуючись смачними стравами та напоями.
Що приготувати на День Незалежності 2024 – звісно, смачні традиційні українські страви, які ідеально підходять для святкового столу!
Що приготувати на День Незалежності України
Від карпатської юшки до легендарного медівника за старовинним рецептом. Нижче — добірка найкращих автентичних українських страв. Обирайте свої улюблені рецепти, експериментуйте і створюйте нові кулінарні шедеври, які неодмінно стануть частиною вашої родинної історії.
Карпатська грибна юшка
Ця перша страва переносить нас у саме серце українських Карпат. Її аромат наповнений свіжістю гірських лісів і багатством природи. Приготована на основі сушених чи свіжих грибів, вона має насичений смак, який неможливо забути. Традиційно її готують у великих казанах на відкритому вогнищі, але й удома на плиті буде не менш смачно та ароматно.
Інгредієнти:
- свіжі білі гриби (перебрані, промиті) – 500 г чи сушені гриби (попередньо замочені) – 70 г
- вода – 2,5 л
- цибуля та картопля – по 2 шт.
- морквина (помаранчева, солодка) – 1 шт.
- сіль, перець, лавровий лист, перець горошком, чебрець та інші спеції – до смаку
- олія соняшникова та зелень – до вашого смаку
Для заправки:
- сметана (не жирна) – 300 г
- масло – 50 г
- борошно – 2 ст. л.
Приготування:
- Свіжі чи сухі гриби викладаємо у каструлю. Додаємо воду, лавровий лист та горошини перцю. Готуємо близько 20 хвилин після закипання води. Знімаємо за необхідності пінку.
- Усі овочі чистимо та миємо. Моркву натираємо. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками. Перекладаємо їх у каструлю та варимо усе разом близько 10 хвилин.
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Розігріваємо у пательні олію та смажимо цибулю до прозорості. Викладаємо у каструлю з юшкою.
- Для сметанної заправки у пательні розтоплюємо масло. Всипаємо через ситечко борошно і розтираємо ложкою. Додаємо сметану, перемішуємо. Вливаємо близько 250 мл грибного бульйону і перемішуємо до отримання однорідної маси.
- Прибираємо з каструлі лавровий лист та горошини перцю. Вливаємо, постійно помішуючи, заправку.
- Страву солимо, перчимо, додаємо чебрець. Готуємо 5 хвилин.
Даємо карпатській грибній юшці настоятися близько 30 хвилин. Подаємо на стіл, прикрасивши нарізаною зеленню.
Засипана капуста зі шкварками
Ця страва хоч і дуже апетитна, майже забута. Проте в деяких регіонах України її досі готують. І не дарма, бо це дуже смачно та поживно!
Інгредієнти:
- квашена капуста (не дуже кисла) – 600 г
- капуста свіжа (тонко нашаткована) – 400 г
- пшоно – 150 г (можна трішки більше)
- цибуля – 2 шт.
- яйце – 1 шт.
- сметана від 15% – 250 г
- підчеревина свіжа – 400 г
- сіль, перець, спеції – до смаку
- олія та зелень – до смаку
Приготування:
- Викладаємо квашену та свіжу капусту в каструлю. Вливаємо близько 300 мл води. Готуємо 30 хвилин.
- Гарно промите пшоно заливаємо гарячою водою і залишаємо на 30 хвилин.
Продовження рецепта тут.
Вареники з картоплею та цибулевою засмажкою
Вареники – це смак дитинства. Начинки можуть бути найрізноманітнішими: картопля, капуста, сир, ягоди, гриби, субпродукти, м’ясо.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно – 3 склянки (250 мл)
- вода – 1 склянка (повна)
- олія – 2 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
- борошно – для посипання столу
Для начинки:
- варена картопля, заправлена смаженою цибулею, вершковим маслом, сіллю та перцем – 500 г
Для засмажки:
- цибулина – 1 шт.
- олія – до смаку
- спеції та зелень – до смаку
Приготування:
- Для тіста у миску вливаємо воду та олію. Розчиняємо у цій суміші сіль.
- Поступово вводимо просіяне борошно та замішуємо тісто. Спочатку робимо це ложкою, потім викладаємо на посипаний борошном стіл і домішуємо руками.
- Тісто ділимо на 4 частини. Кожну розкочуємо та вирізаємо склянкою кружальця.
- На кожне кружальце тіста викладаємо начинку та ліпимо вареники.
- Вареники заморожуємо для подальшого використання чи варимо у підсоленій воді, після її закипання, близько 5-6 хвилин.
- Для засмажки нарізану цибулину смажимо до готовності на олії. Додаємо спеції та перемішуємо.
Подаємо вареники з картоплею, поливши цибулевою засмажкою.
Грудинка з часником запечена
Це класика української кухні, що завжди прикрашає святковий стіл. Вона має насичений аромат і ніжний смак, який досягається завдяки правильному поєднанню спецій, маринуванню та запіканню. Часник додає страві пікантної нотки, роблячи її ще більш апетитною. Нарізана тонкими скибками, вона чудово поєднується з темним хлібом, хроном та гірчицею.
Інгредієнти:
- грудинка свиняча – 1,5 кг
- сіль – 2 ч. л.
- перець чорний мелений – 1 ч. л.
- перець гіркий мелений – декілька дрібок
- часник – 5-6 зубків
Приготування:
- Грудинку миємо та обсушуємо.
- Усі спеції поєднуємо та натираємо нею грудинку.
- Робимо на грудинці гострим ножем надрізи та вкладаємо нарізані шматочки часнику.
- Загортаємо нашу заготівлю у харчову плівку і поміщаємо у холодильник на ніч чи добу.
- Замариновану грудинку загортаємо у фольгу та запікаємо у духовці за 190 °С близько 1 години 20 хвилин. За 15 хвилин до закінчення приготування фольгу відкриваємо, щоб грудинка підрум’янилася.
Узвар – традиційний напій
Що ж до напоїв, то узвар – найкращий вибір. Цей вітамінний напій із сухофруктів має приємний кислуватий смак і чудово втамовує спрагу.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Інгредієнти:
- сушені яблука та груші – 300 г
- родзинки чи сушені абрикоси – 200 г
- вода – 3 л
- мед (будь-який, але не гречаний) – 3 ст. л.
Приготування:
- Сушку гарно миємо холодною водою кілька разів та залишаємо у воді на 10 хвилин.
- Родзинки чи сушені абрикоси також гарно миємо, але не замочуємо.
- У каструлю вливаємо воду, додаємо усі підготовлені інгредієнти та варимо до закипання.
- Додаємо мед і готуємо ще 5 хвилин.
- Знімаємо каструлю з узваром з вогню, накриваємо кришкою і настоюємо не менше 7 годин.
- Узвар проціджуємо, переливаємо у банку. Зберігаємо у холодильнику.
Медівник український
І на завершення – солодке. А саме – автентичний медівник за старовинним рецептом. Його ніжний смак нагадує дитинство і робить свято ще теплішим.
У кожному регіоні України існують свої секрети приготування цього десерту, але спільним залишається одне – це любов до приготування їжі та якісних інгредієнтів. Медове тісто виходить пухким і ніжним. Цей десерт – символ гостинності та кулінарної майстерності українських господинь. До речі, цю випічку можна приготувати заздалегідь, і вона буде лише смачнішою через декілька днів.
Інгредієнти:
- сметана – 1 склянка
- мед – 1 склянка
- молоко – 1 склянка
- сіль – дрібка
- сода – 1 ст. л.
- олія – пів склянки
- яйця – 5 шт.
- цукор – 2 склянки
- борошно – 4-4,5 склянки
Приготування:
- До сметани всипаємо соду, дрібку солі, перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин за кімнатної температури.
- Вливаємо у сметанну суміш тепле молоко і добре перемішуємо.
- В окремій мисці збиваємо яйця з цукром. Додаємо мед і продовжуємо збивати ще близько 5 хвилин.
- В яєчну суміш додаємо олію та сметанну суміш. Усе гарно перемішуємо чи збиваємо.
- Поступово вводимо борошно, замішуючи тісто консистенції густої сметани.
- Медове тісто переливаємо у застелену пергаментом та змащену олією форму чи на деко.
- Випікаємо у духовці за 180 °C до готовності. Час випікання залежно від форми – від 40 до 55 хвилин.
Зі святом нас, українці! Нехай День Незалежності буде наповнений радістю, теплом і смачною їжею!