Ананас – користь та шкода: лікар розповіла все про фрукт

Ольга Боднарчук редактор Світлана Зінченко лікар-гастроентеролог
Ананас – користь та шкода: лікар розповіла все про фрукт

ананас

Ананас – смачний та соковитий тропічний фрукт, який має низку корисних властивостей для здоров’я.

Лікар-гастроентеролог Світлана Зінченко розповіла Фактам ICTV про ананас – користь та шкоду від нього.

Чим корисний ананас

Ананас – це джерело вітамінів та мінералів.

У фрукті міститься вітамін С, він сприяє підтримці імунітету та виробленню колагену. Таким чином покращується стан шкіри.

– Ананас багатий на вітамін С – потужний антиоксидант. Він зміцнює імунну систему, бере участь у синтезі колагену, захищає клітини від ушкоджень та сприяє здоров’ю шкіри, – пояснює експертка.

Магній і вітамін B6 допомагають підтримувати нервову систему та забезпечують енергією.

Фрукт також містить бромелайн – фермент, який полегшує травлення та має протизапальні властивості.

– Фермент сприяє розщепленню білків та знижує запалення, – зазначає лікарка.

Ананас також містить волокна, які сприяють покращенню травної системи та підтримці здорової ваги.

– Антиоксиданти, що входять до складу ананасу, наприклад бета-каротин, допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі, – каже Світлана.

Ананас: чим може нашкодити

Попри всі перевага ананаса, корисні властивості можуть нівелюватися шкодою від фрукта.

Ананас багатий на природні цукри та кислоти. З цим варто бути обережними людям з підвищеною кислотністю та цукровим діабетом.

– У фрукті висока концентрація кислоти, що може спричинити подразнення або печію у людей, які страждають від посиленої кислотності шлунка, – наголошує експертка.

Ще у фрукті містяться ензими, які руйнують емаль зубів.

– Деякі люди можуть мати алергічну реакцію на ананас, вона виявляється у вигляді сверблячки, почервоніння обличчя або висипання, – попереджає фахівчиня.

З чим краще їсти ананас

Щоб отримати максимум користі від ананасу, важливо знаходити йому гідне товариство.

Найочевидніше – ананас прекрасно поєднується з іншими тропічними фруктами, як-от манго та ківі. Можна приготувати фруктовий салат.

Додавання фрукту до йогурту або вівсянки також робить їжу більш різноманітною.

Фрукт також чудово підходить для смузі та коктейлів, оскільки надає їм багато корисних властивостей.

Загалом відповідь на запитання, чим корисний ананас для організму, очевидна – цей фрукт багатий на вітаміни та мікроелементи.

Важливо лише враховувати індивідуальні особливості здоров’я. У разі алергії або підвищеної кислотності краще уникати його споживання.

Categories: Їжа Тіло