Чому не застигає холодець: помилки та рішення

Ірина Ігнатова редакторка стрічки
Як зробити холодець прозорим

Трапляється, що перед святом усі страви готові, а холодець так і не застиг. Чому так відбувається і чи можна врятувати холодець, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Чому не застигає холодець

Неправильно підібране м’ясо

М’якоть – не найкращий варіант м’яса для ідеального холодцю. У м’якоті немає желюючих речовин, тому якщо не хочете нервово вигадувати, що робити, коли холодець не застиг, одразу подбайте про кістки.

Багато води

Вода має лише трохи покривати м’ясо. Якщо у вас 5-літрова каструля, в якій усього кілограм м’яса, навіть після п’яти годин варіння холодець навряд чи загусне.

Сильний вогонь

Холодець не повинен кипіти. Каструлю ставлять на мінімальний вогонь, на який здатна ваша плита, і м’ясо в бульйоні томиться, а не кипить. У цьому разі бульйон не википатиме, і навіть після 4-5 годин варіння в холодці буде практично стільки ж рідини, скільки ви налили на початку приготування.

Долив води

Доливати воду в холодець категорично не можна, оскільки фактично ви будете розбавляти бульйон, зменшуючи концентрацію желюючих речовин. Якщо вам здається, що рідини мало, зменшуйте вогонь до мінімуму і думайте, як врятувати холодець, не збільшуючи об’єм рідини.

Мало часу для застигання

Холодець – страва, яка не любить поспіху. Холодець потрібно варити не менше 5-6 годин, а потім йому знадобиться простояти в холодному місці ще щонайменше 8 годин, щоб застигнути. Найкраще поставити страву в холодильник на всю ніч. 

Що робити, якщо не застиг холодець

Якщо навіть після ночі в холодильнику бульйон скоріше нагадує суп, ніж холодець, через нестачу желюючої речовини, то у вас є тільки два варіанти врятувати страву.

Додати желатин

  1. Засипати в ємність желатин, дотримуючись інструкції на упаковці, і залити його теплою водою. Тепер потрібно залишити його, поки він не набрякне.
  2. Перекласти холодець у каструлю і добре прогріти на вогні, потім злити рідину в окремий посуд і процідити її через марлю.
  3. Нагріти набряклий желатин у мікрохвильовці або на водяній бані, розмішати та процідити через сито.
  4. З’єднати його з гарячим бульйоном.
  5. Розкласти м’ясо у формочки, залити його новим бульйоном і відправити для застигання в холодильник.

Додати м’ясного

  1. Відварити курячі лапи, шийки або крила в невеликій кількості бульйону з додаванням спецій.
  2. Відокремити м’ясо від кісток і процідити бульйон, що вийшов.
  3. Нагріти невдалий холодець до теплого стану і процідити.
  4. Перемішати обидва види м’яса і розкласти його по формах.
  5. Об’єднати новий і старий бульйони та залити м’ясо.
  6. Прибрати страву в холодильник.

Вважається, що просте уварювання не зможе зробити холодець густішим – потрібно додати або желатин, або нову порцію м’яса.

Categories: Їжа Тіло
Tags: Поради