Фаршировані яйця підійдуть не тільки для Великоднього столу, але й для невеликого фуршету. Начинити яйця можна будь-чим, шеф Євген Клопотенко пропонує чотири оригінальні начинки для популярної закуски.
Він використав авокадо, бринзу, консервований тунець та оселедець.
Фаршировані яйця на Великдень: рецепт від шеф-кухаря
Щоб закуска вийшла смачною, потрібно правильно зварити яйця: жовток має бути оксамитової текстури, а його колір блідим.
- Яйця залийте у каструлі водою кімнатної температури. Окропом заливати не варто – вони тріснуть. Варіть яйця рівно 8 хвилин після закипання, тоді жовток буде саме такий як треба – вологий та м’який.
- Збільшити час до 9-10 хвилин теж можна. Яйця будуть крутими, жовток у них буде щільним, сухим та блідого кольору. То ж, обирайте варіант самі.
- Після того, як яйця зваряться, одразу залийте їх холодною водою та залиште охолоджуватися. Тоді їх дуже легко чистити. У свіжих яєць, яким 1-2 дні, з цим проблеми, тому при варінні додайте у воду чайну ложку соди.
Іще один спосіб отримати оксамитовий жовток: після закипання, зніміть каструлю з яйцями з вогню, накрийте кришкою та залиште на 8 хвилин. Вони будуть поступово доварюватися.
Різницю в способах приготування ви помітите самі, у другому варіанті яйця будуть ніжнішими на смак.
Рецепти смачних начинок для фаршированих яєць
Зваріть 12 яєць. Почистьте обережно, аби не пошкодити білок. Розріжте на дві рівні частини. Для кожної з начинок використовуйте 4 жовтки.
Фаршировані яйця з авокадо
- Покладіть чотири жовтки в глибоку миску, додайте очищене від шкірки та кісточки авокадо, дрібку солі та 1 ст. л. соку лимона, який потрібен для того, щоб плід не почорнів та для пікантності смаку.
- Розімніть виделкою до однорідної консистенції. Можете використати блендер, тоді отримаєте не просто начинку, а пасту.
Начинка з оселедця та жовтка
- У блендер перекладіть 100 г філе оселедця. Додайте 30 г очищеної ріпчастої цибулі та перебийте до однорідної консистенції.
- Додайте чотири жовтки та 40 г вершкового масла. Перемніть виделкою та добре перемішайте.
Можете використати червону цибулю чи білу, бо вона має більш м’який смак, аніж ріпчаста.
Фаршировані яйця з бринзою та вершковим маслом
- Бринзу натріть на буряковій тертці та перекладіть у глибоку миску, додайте вершкове масло та чотири жовтки.
- Помніть виделкою та добре перемішайте. Бринзу можете замінити фетою чи адигейським сиром. На смак це не дуже вплине, тільки на консистенцію начинки. Якщо потрібно, додайте сіль до смаку.
Фаршировані яйця з тунцем та цибулею
- Перекладіть тунця з банки до глибокої миски, додайте жовтки та посічену дрібно цибулю.
- Помніть виделкою та перемішайте. Як і з другою начинкою, обирайте будь-яку цибулю до вашого смаку.
Нафаршируйте половинки яєць начинками. При подачі на стіл посипте яйця подрібненими листочками чебрецю чи петрушки.
Джерело: Євген Клопотенко