Суха аджика – справжня знахідка, і не тільки взимку. Ця традиційна грузинська приправа дуже запашна та універсальна!
Отже, як приготувати вдома суху грузинську аджику, точний її склад та куди можна додавати суху аджику – читайте в нашому матеріалі.
Суха аджика: рецепт
Окрім спецій, нам також знадобиться чиста та суха стерилізована банка. Це допоможе зберегти приправу свіжою протягом тривалого часу.
Суха аджика: склад
- сушений червоний гострий перець – 400 г
- часник сушений – 150 г
- приправа уцхо-сунелі чи хмелі-сунелі – 40 г
- мелений коріандр – 80 г
- сушений базилік – 40 г
- сіль дрібного помелу – 1 ст. л.
Як приготувати суху грузинську аджику: рецепт покроково
- До сушеного червоного перцю додаємо усі спеції в рекомендованій пропорції: часник, уцхо-сунелі чи хмелі-сунелі, мелений коріандр, сушений базилік і сіль.
- Усі спеції перемішуємо. Викладаємо суху аджику у скляні баночки та закриваємо кришками.
Зберігаємо приправу в темному сухому місці до 18 місяців. Важливо зберігати суху аджику так, щоб на неї не потрапляло пряме сонячне проміння.
Куди можна додавати суху аджику
- Маринування м’яса. Суха аджика прекрасно підходить для м’ясних страв. Для цього достатньо розтерти приправу між пальцями, залити невеликою кількістю води або червоного вина, щоб вона перетворилася на пасту, і змастити нею м’ясо перед приготуванням.
- Покращення смаку рагу, супів та плову. Додайте дрібку сухої аджики під час приготування рагу, супу чи плову. Вона надасть страві грузинського акценту, а також збагатить їх ароматом і чудовим смаком.
- Приправа для овочів. Суха аджика може стати чудовою приправою для овочевих страв. Посипте нею запечені чи смажені овочі для додаткової пікантності.
- Гострий соус. Суху аджику можна перетворити на соус, змішавши її з оливковою олією та соком лимона чи яблучним оцтом. Цей соус чудово підходить до м’яса, риби та навіть до хліба як закуска.
- Додайте суху аджику до маринадів для солінь — огірків, помідорів чи кабачків. Вона надасть їм яскравого та оригінального смаку.
- Для справжніх гурманів – спробуйте додати трохи сухої аджики до дріжджового тіста для хліба. Вона додасть випічці особливого аромату та смаку.
Читайте також: