Густе варення з винограду на зиму з кісточками та без них: рецепт

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Густе варення з винограду на зиму з кісточками та без них рецепт

Виноградне варення на зиму приготувати зовсім не складно. Особливо популярний для цього десерту сорт винограду Ізабелла, який багато хто любить за насичений смак та вміст корисних речовин. А ще цей виноград має щільну шкірку та яскраво виражений суничний смак, що надає варенню особливого аромату і густої консистенції.

Як приготувати варення з винограду на зиму з кісточками та без них – читайте в матеріалі.

Для приготування виноградного варення важливо використовувати свіжі ягоди. Процес підготовки винограду:

  • Відокремте ягоди від грон, намагаючись не пошкодити їх.
  • Переберіть виноград, вибравши лише щільні ягоди.
  • Промийте ягоди кілька разів холодною водою.
  • Дайте ягодам висохнути природним шляхом, розклавши їх на рушнику.

Варення з винограду на зиму: рецепт без кісточок

Цей варіант підійде тим, хто любить м’яку текстуру варення. Без кісточок цей десерт набуває ніжного смаку та ідеально підходить для використання у випічці.

Інгредієнти:

  • виноград – 1 кг
  • цукор – 1 кг
  • агар-агар – 10 г чи желфікс – 2 ч. л.
  • вода – 5 ст. л.

За бажанням у варення можна додати цедру та сік лимона.

Приготування:

  1. Підготовлені та обсушені ягоди викладіть у каструлю та всипте цукор.
  2. Поставте на середній вогонь і постійно помішуйте, доки ягоди не почнуть виділяти сік. Як тільки закипить, зменште вогонь і варіть 15 хвилин.
  3. Щоб варення загустити, в агар-агар додайте 5 ст. л. води і перемішайте. Залиште на 5 хвилин для набухання.
  4. Перетріть варення через сито, щоб видалити шкірку і кісточки. Додайте у протерту ягідну масу агар-агар чи желфікс (за інструкцією на упаковці) і знову доведіть до кипіння.
  5. Гаряче варення перелийте у стерилізовані банки та закатайте.

Рецепт варення з винограду на зиму з кісточками

Цей рецепт легший у приготуванні. Виноградне варення з кісточками рекомендують зберігати не більше до 6-7 місяців.

Інгредієнти:

  • виноград – 1 кг
  • цукор – 1,2 кг
  • вода – 200 мл
  • ванільний цукор – 0,5 ч. л.

Приготування:

  1. Підготовлені ягоди пробланшуйте так: занурте їх у гарячу воду (близько 80 градусів) на 1-2 хвилини, потім швидко охолодіть у холодній воді.
  2. Зваріть сироп з води і цукру (1,200 кг цукру + 200 мл води). Час варіння після розчинення цукру – близько 10 хвилин.
  3. Залийте сиропом бланшовані ягоди і залиште настоюватися на 8 годин.
  4. Злийте сироп у каструлю, закип’ятіть його і знову залийте ягоди. Повторіть цей процес 2 рази, після чого варіть виноград у сиропі до готовності, додавши ванільний цукор.
  5. Готове варення розлийте у стерилізовані банки і закатайте.

Варення з винограду на зиму можна використовувати як начинку для випічки чи й просто намащувати на хліб чи хрусткі тости. Крім того, цей десерт може стати чудовою прикрасою різних страв завдяки темному кольору ягід.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло