Виноградне варення на зиму приготувати зовсім не складно. Особливо популярний для цього десерту сорт винограду Ізабелла, який багато хто любить за насичений смак та вміст корисних речовин. А ще цей виноград має щільну шкірку та яскраво виражений суничний смак, що надає варенню особливого аромату і густої консистенції.
Як приготувати варення з винограду на зиму з кісточками та без них – читайте в матеріалі.
Для приготування виноградного варення важливо використовувати свіжі ягоди. Процес підготовки винограду:
- Відокремте ягоди від грон, намагаючись не пошкодити їх.
- Переберіть виноград, вибравши лише щільні ягоди.
- Промийте ягоди кілька разів холодною водою.
- Дайте ягодам висохнути природним шляхом, розклавши їх на рушнику.
Варення з винограду на зиму: рецепт без кісточок
Цей варіант підійде тим, хто любить м’яку текстуру варення. Без кісточок цей десерт набуває ніжного смаку та ідеально підходить для використання у випічці.
Інгредієнти:
- виноград – 1 кг
- цукор – 1 кг
- агар-агар – 10 г чи желфікс – 2 ч. л.
- вода – 5 ст. л.
За бажанням у варення можна додати цедру та сік лимона.
Приготування:
- Підготовлені та обсушені ягоди викладіть у каструлю та всипте цукор.
- Поставте на середній вогонь і постійно помішуйте, доки ягоди не почнуть виділяти сік. Як тільки закипить, зменште вогонь і варіть 15 хвилин.
- Щоб варення загустити, в агар-агар додайте 5 ст. л. води і перемішайте. Залиште на 5 хвилин для набухання.
- Перетріть варення через сито, щоб видалити шкірку і кісточки. Додайте у протерту ягідну масу агар-агар чи желфікс (за інструкцією на упаковці) і знову доведіть до кипіння.
- Гаряче варення перелийте у стерилізовані банки та закатайте.
Рецепт варення з винограду на зиму з кісточками
Цей рецепт легший у приготуванні. Виноградне варення з кісточками рекомендують зберігати не більше до 6-7 місяців.
Інгредієнти:
- виноград – 1 кг
- цукор – 1,2 кг
- вода – 200 мл
- ванільний цукор – 0,5 ч. л.
Приготування:
- Підготовлені ягоди пробланшуйте так: занурте їх у гарячу воду (близько 80 градусів) на 1-2 хвилини, потім швидко охолодіть у холодній воді.
- Зваріть сироп з води і цукру (1,200 кг цукру + 200 мл води). Час варіння після розчинення цукру – близько 10 хвилин.
- Залийте сиропом бланшовані ягоди і залиште настоюватися на 8 годин.
- Злийте сироп у каструлю, закип’ятіть його і знову залийте ягоди. Повторіть цей процес 2 рази, після чого варіть виноград у сиропі до готовності, додавши ванільний цукор.
- Готове варення розлийте у стерилізовані банки і закатайте.
Варення з винограду на зиму можна використовувати як начинку для випічки чи й просто намащувати на хліб чи хрусткі тости. Крім того, цей десерт може стати чудовою прикрасою різних страв завдяки темному кольору ягід.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.