Італійська полента: рецепт смачного гарніру

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Полента

Полента, з великим ім’ям, але простим і досить скромним походженням, стала невіддільною частиною світової кухні.

Рецепт цієї традиційної італійської каші, яка раніше була основною стравою незаможних верств населення, пережив своє відродження і став справжнім гастрономічним шедевром.

Отже, рецепт смачної поленти, поради щодо приготування та подавання страви – читайте нижче.

Полента по-італійськи

Смак страви насичений та ароматний. Полента має легкий солодкуватий присмак кукурудзи та приємну текстуру. Вона може бути подана як гарячою, так і охолодженою.

Інгредієнти:

  • кукурудзяна крупа – 1 повна склянка
  • вода або бульйон (курячий, м’ясний чи овочевий) – 4 склянки
  • сіль дрібного помелу – 1,5 ч. л.
  • вершкове масло – 2 ст. л.
  • пармезан тертий – 50 г

Для подавання:

  • вершкове масло, пармезан, зелень – до смаку

Полента: класичний рецепт приготування

  1. Воду вливаємо в каструлю, всипаємо сіль і доводимо до кипіння.
  2. У добре киплячу воду всипаємо кукурудзяну крупу. Всипаючи, постійно помішуємо, щоб не було грудочок.
  3. Коли каша закипить, зменшуємо вогонь і готуємо, постійно помішуючи, близько 3 хвилин.
  4. Потім накриваємо каструлю кришкою і готуємо ще 30 хвилин. Важливо кашу перемішувати кожні 4-5 хвилин. У готової поленти крупинки м’які, а сама вона кремоподібна.
  5. Знімаємо каструлю з плити. Додаємо вершкове масло, перемішуємо. Всипаємо тертий пармезан і ще раз гарно вимішуємо.
  6. Накриваємо каструлю з готовою полентою кришкою і залишаємо на 5-10 хвилин.
  7. Кашу перемішуємо і перекладаємо на тарілку. Поливаємо вершковим маслом і посипаємо тертим пармезаном. Прикрашаємо зеленню.

Полента по-італійськи готова. Смачного!

Полента – каша універсальна. Її можна подати з різноманітними інгредієнтами та соусами. Ось кілька ідей, з чим можна подавати поленту:

  • Полента чудово поєднується з різними соусами, такими, як томатний, грибний, сирний або песто. Ви можете полити поленту одинм з цих соусів або запропонувати його як смачний додаток.
  • Запечене або обсмажене м’ясо, як-от курка, яловичина, свинина, чудово підходить до поленти.
  • Гарячі або холодні морепродукти, такі, як креветки, мідії, кальмари або восьминоги, можна подавати, розклавши поверх каші.
  • Полента чудово поєднується зі смаженими, запеченими або тушкованими овочами: баклажанами, цукіні, солодким перцем, помідорами та грибами.
  • Свіжа нарізана зелень – базилік, петрушка, кріп, рукола або орегано – додасть свіжості й аромату.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло