Полента, з великим ім’ям, але простим і досить скромним походженням, стала невіддільною частиною світової кухні.
Рецепт цієї традиційної італійської каші, яка раніше була основною стравою незаможних верств населення, пережив своє відродження і став справжнім гастрономічним шедевром.
Отже, рецепт смачної поленти, поради щодо приготування та подавання страви – читайте нижче.
Полента по-італійськи
Смак страви насичений та ароматний. Полента має легкий солодкуватий присмак кукурудзи та приємну текстуру. Вона може бути подана як гарячою, так і охолодженою.
Інгредієнти:
- кукурудзяна крупа – 1 повна склянка
- вода або бульйон (курячий, м’ясний чи овочевий) – 4 склянки
- сіль дрібного помелу – 1,5 ч. л.
- вершкове масло – 2 ст. л.
- пармезан тертий – 50 г
Для подавання:
- вершкове масло, пармезан, зелень – до смаку
Полента: класичний рецепт приготування
- Воду вливаємо в каструлю, всипаємо сіль і доводимо до кипіння.
- У добре киплячу воду всипаємо кукурудзяну крупу. Всипаючи, постійно помішуємо, щоб не було грудочок.
- Коли каша закипить, зменшуємо вогонь і готуємо, постійно помішуючи, близько 3 хвилин.
- Потім накриваємо каструлю кришкою і готуємо ще 30 хвилин. Важливо кашу перемішувати кожні 4-5 хвилин. У готової поленти крупинки м’які, а сама вона кремоподібна.
- Знімаємо каструлю з плити. Додаємо вершкове масло, перемішуємо. Всипаємо тертий пармезан і ще раз гарно вимішуємо.
- Накриваємо каструлю з готовою полентою кришкою і залишаємо на 5-10 хвилин.
- Кашу перемішуємо і перекладаємо на тарілку. Поливаємо вершковим маслом і посипаємо тертим пармезаном. Прикрашаємо зеленню.
Полента по-італійськи готова. Смачного!
Полента – каша універсальна. Її можна подати з різноманітними інгредієнтами та соусами. Ось кілька ідей, з чим можна подавати поленту:
- Полента чудово поєднується з різними соусами, такими, як томатний, грибний, сирний або песто. Ви можете полити поленту одинм з цих соусів або запропонувати його як смачний додаток.
- Запечене або обсмажене м’ясо, як-от курка, яловичина, свинина, чудово підходить до поленти.
- Гарячі або холодні морепродукти, такі, як креветки, мідії, кальмари або восьминоги, можна подавати, розклавши поверх каші.
- Полента чудово поєднується зі смаженими, запеченими або тушкованими овочами: баклажанами, цукіні, солодким перцем, помідорами та грибами.
- Свіжа нарізана зелень – базилік, петрушка, кріп, рукола або орегано – додасть свіжості й аромату.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.