Капуста та гриби: з чим їсти гречку, щоб отримати максимальну користь для організму

Ольга Тетеріна редакторка стрічки
гречка,

депозит

Попри всі свої переваги, гречана крупа не містить всіх незамінних амінокислот. Рослинні білки засвоюються гірше за білки м’яса, риби, птиці, яєць, молочних продуктів.

Наприклад, якщо з рослинної їжі білки засвоюються на 70 %, то тваринної – на 95-96%. Тому гречану кашу корисно доповнювати та збагачувати тваринним білком.

Дієтолог Світлана Фус у соціальних мережах розповіла про те, з чим найкраще їсти гречану кашу, щоб вона була кориснішою для організму.

– Гречана каша може бути з молоком, яйцем, рибою, м’ясом птиці та навіть з сиром. Варіантів величезна кількість, –  каже вона.

За словами дієтолога, крупу корисно поєднувати з овочами, наприклад, з капустами: морською, броколі та квашеною білокачанною. Таке поєднання буде багате на харчові волокна, які виступають в ролі природного сорбенту, вітамінів та мінералів.

Фус наголосила, що вода, в якій вариться гречка, вбирає всі корисні речовини цієї крупи. Тому під час варіння варто правильно розраховувати кількість води, щоб її не зливати. Ідеальні пропорції: 1:2,5 (1 частина гречки та 2,5 частини води).

З гречаної крупи готують не тільки каші, але також використовують гречане борошно у випічці, щоб замінити пшеничне борошно. У гречці немає глютену –  це оптимальний варіант для людей, які страждають його непереносимістю.

Які страви можна приготувати: 

  1. Зваріть гречану кашу, наріжте невеликими кубиками помідори та сир фета, А за бажання можна розбавити смак і оливками — так смак вийде схожим на грецький салат, але куди більш ситний.
  2. Різотто з гречки з грибами сподобається навіть гурманам. З урахуванням того, що гречка і гриби готуються швидко — цей рецепт виручить, коли хочеться чогось смачного, а часу в обріз.
  3. Зваріть трохи гречки та приготуйте салат з додаванням персиків, чорниці, граната, руколи та волоських горіхів. Такий освіжаючий салат може підійти для перекусу.
  4. Гарбуз, нут, куркума і гречка — так виглядає саме незвичайне рагу, яке неймовірно корисне і поживне. Така страва позитивно позначиться на імунній системі.

Крім того, нещодавно дієтолог розповіла, про корисні властивості горіхів та у якому вигляді їх їсти найкорисніше.

Джерело: Світлана Фус 

Categories: Їжа Тіло