Каша Зозуля, затирка та кримська кава: нові позиції в культурній спадщині України

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
кава

кава

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України три нові позиції. Наказ про це підписав в. о. міністра Ростислав Карандєєв.

– Тепер громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини, – ідеться в повідомленні.

Три позиції

Як повідомляється на сайті відомства, йдеться про:

  • традиції приготування та споживання каші Зозулі на Вінниччині;
  • традицію приготування затирки в селі Крива Лука Донецької області;
  • кавову традицію кримських татар.

Кримськотатарська кава

Справжню кримськотатарську каву мелють вручну в мідних млинах до однорідної дрібної пудри. Заварюють на повільному вогні в мідній джезві. Подається в маленьких чашечках із колотими невеликими квадратиками домашнього цукру.

Каша Зозуля

Кашу Зозуля на Поділлі готують понад 100 років. Вона пшоняна, з додаванням молока, масла, цукру та маку. Особливо смачна, коли готується в печі.

Затирка

Затирка здавна готується в усіх родинах мешканців села Крива Лука на Донеччині.

Процес приготування страви тривалий. Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього просіюють борошно, у яке по одному вбивають яйця, додають сіль і перемішують. Для консистенції можна додати трохи молока чи води.

Коли тісто можна “катати”, його починають затирати приблизно півгодини до того моменту, поки горошини з борошна не будуть однакової форми та розміру.

Потім заготовку розділяють на дві частини: одну сушать на печі або в теплому і сухому місці для подальшого споживання, а другу варять. Страву вживають як у будні, так і на свята.

Categories: Їжа Тіло