Компот з липи на зиму: як приготувати смачний напій

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Компот з липи на зиму

Як вам сезонна ідея – закрутити компот з липи на зиму?

Липа відома своїми лікувальними властивостями та приємним ароматом. Компот з липи – це чудовий спосіб зберегти її цілющі властивості на зиму.

Як зробити компот з липи на зиму та які продукти додати для більш насиченого смаку – читайте в матеріалі.

Компот з липи на зиму: рецепт

Зауважте, квіти липи необхідно збирати в екологічно чистих місцях, якомога далі від доріг та промислових зон.

Інгредієнти:

  • квітки липи – банка об’ємом 1 літр
  • цукор – 500 г
  • лимон – 1 шт.
  • м’ята – 1 гілочка
  • вода – 250 мл + 3 л

Як приготувати липовий компот:

  1. Квітки липи гарно промиваємо та викладаємо на друшляк, щоб вода стекла.
  2. У каструлю вливаємо 250 мл води, всипаємо цукор і варимо сироп. Час приготування сиропу – близько 10 хвилин після закипання води.
  3. Промиту липу перекладаємо у сироп і залишаємо на 20 хвилин. Потім варимо, додавши 3 л води, періодично помішуючи, близько 30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування додаємо тонкі кружальця лимона та гарно промиту гілочку м’яти.
  4. На каструлю ставимо друшляк і застеляємо його марлею. Проціджуємо липовий напій.
  5. Квіти липи викидаємо. Липовий напій доводимо до кипіння.
  6. Переливаємо напій у стерилізовані банки та закатуємо. Потім банки перевертаємо, укутуємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження.

Зберігаємо компот з липи на зиму, як і будь-яку іншу консервацію, в темному, бажано прохолодному місці.

Як урізноманітнити рецепт компоту з липи:

  • Можна додати інші сезонні фрукти або ягоди. Наприклад, яблука, груші, малину чи смородину.
  • Якщо ви надаєте перевагу більш натуральним підсолоджувачам, замість цукру можна використати фруктозу, зменшивши її кількість. Замість 500 г цукру знадобиться 300 г фруктози.
  • Замість м’яти можна взяти кілька гілочок меліси.
Categories: Їжа Тіло