Консервована квасоля на зиму може стати як ситною самостійною закускою, так і смачною основою для інших страв.
Рецепт консервованої квасолі на зиму та важливі поради від шефа Клопотенка – читайте в нашому матеріалі.
За цим рецептом можна використовувати як білі, так і темні сорти. Під час вибору квасолі зверніть увагу на великі зерна з товстою шкіркою і м’якою серединкою. Саме такі бобові найкраще підходять для маринування, оскільки вони добре тримають форму під час термічної обробки.
Консервована квасоля на зиму: рецепт
Кількість інгредієнтів у цьому рецепті розрахована на 4 півлітрові банки, однак може змінюватися залежно від розміру зерен квасолі.
Інгредієнти:
- біла квасоля – 1 кг
- вода – 1,5 л
- цукор – 60 г
- сіль – 40 г
- оцет 9% – 100 мл
Якщо хочете більшої ароматності, можна додати в маринад лавровий лист або кілька зубчиків часнику.
Приготування:
- Квасолю промийте холодною водою, пересипте в миску і замочить на ніч також у холодній воді. Вранці воду злийте, а квасолю відваріть у свіжій воді до готовності. Час приготування – приблизно 50 хвилин.
- Поки квасоля вариться, підготуйте стерилізовані банки та кришки.
- Для маринаду влийте у каструлю 1,5 л води, додайте цукор та сіль. Доведіть суміш до кипіння, влийте оцет та проваріть ще 1 хвилину.
- Варену квасолю викладіть у маринад і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Після цього розкладіть квасолю разом із маринадом у стерилізовані банки і прикрийте кришками.
- На дно широкої каструлі викладіть тканину, помістіть банки з нашою заготівлею і залийте їх водою так, щоб вона покривала банки до плечиків.
- Стерилізуйте банки з квасолею протягом 40 хвилин після закипання води. Після цього консервовану квасолю закатайте та залиште до охолодження.
Консервована квасоля на зиму готова. А як щодо використання? Наприклад, у стравах світової кухні. Ось деякі відомі страви з різних куточків світу, де квасоля відіграє ключову роль:
- Чилі кон карне (Мексика). Це гостра м’ясна страва з квасолею, приготована з яловичини, томатів, перцю чилі та різних спецій. Також популярна в США.
- Касуле (Франція). Традиційна страва з регіону Лангедок, що складається з білої квасолі, м’яса качки чи гусака, ковбасок і свинини. Касуле довго готується на слабкому вогні.
- Фейжоада (Бразилія). Це національна страва Бразилії, яку готують із чорної квасолі та різних видів м’яса, зокрема свинини та ковбасок. Її зазвичай подають з рисом, апельсинами та капустою.
- Раджма (Індія). Популярна індійська страва з червоної квасолі, приготована в пряному томатному соусі з імбиром, часником та різними спеціями. Її зазвичай подають з вареним рисом або чапаті.
- Салат з тунцем і квасолею (Середземномор’я). У середземноморській кухні часто можна знайти салати з білої квасолі та тунця, які заправляються оливковою олією, соком лимона та зеленню.
- Хумус з квасолі (Близький Схід). Хумус зазвичай готують з нуту, але його можна приготувати й з квасолі. Це паста з квасолі, оливкової олії, соку лимона, часнику та тахіні. Подають з пітою або овочами.
Джерело: Євген Клопотенко