Дехто вважає портулак бур’яном, але насправді він смачний та корисний, а тому може бути чудовим інгредієнтом для багатьох страв.
Він багатий на Омега-3, вітаміни А, С, Е та мінерали, що робить його важливим у нашому раціоні. Крім того, портулак є чудовим джерелом клітковини та рослинного білка, додаючи поживності будь-якій дієті.
Однак варто пам’ятати, що занадто велике споживання портулаку може мати й негативний вплив на організм. Це пов’язано з наявністю щавлевої кислоти, яка може перешкоджати засвоєнню кальцію і призводити до утворення каменів у нирках.
Якщо ви ще не готували портулак, настав час це змінити!
Як приготувати портулак – рецепти та ідеї – читайте в матеріалі.
Що приготувати з портулаку
Якщо ви бажаєте додати портулак городній до свого раціону, використовуйте його листя та стебла у салатах, супах, смузі, сендвічах або як гарнір до основних страв.
Також портулак, як і багато городніх рослин, можна заготовлювати на зиму.
Портулак: рецепти прості та корисні
Приготуйте будь-яку страву із запропонованих, щоб переконатися, що портулак – універсальний інгредієнт, який можна використовувати у різних стравах. Він додає свіжості та користі кожній страві.
Завжди використовуйте портулак молодий та свіжий, він має найкращі смакові якості.
Салат із портулаком та помідорами
Цю страву можна посипати перед подачею до столу тертим твердим сиром чи злегка полити бальзамічним оцтом.
Інгредієнти:
- портулак – 2 жмені
- помідори – 2 шт.
- огірок – 1 шт.
- цибулина невелика біла чи червона – 1 шт.
Для заправки:
- суміш з оливкової олії, солі, перцю та соку лимона – до смаку
Приготування:
- Портулак промиваємо холодною водою та обсушуємо.
- Овочі миємо. Цибулину чистимо. Усі овочі довільно нарізаємо.
- Підготовлені продукти викладаємо у салатницю, поливаємо заправкою, перемішуємо і подаємо до столу.
Суп з портулаком
Такої смачної та легкої першої страви ви ще не куштували. Буде смачно!
Інгредієнти:
- портулак – 1 склянка (повна)
- картопля – 2 шт.
- морквина – 1 шт.
- зелена цибуля – 1 пучок
- вода, овочевий чи курячий бульйон – 2 л
- олія – для смаження
- сіль, перець, інші спеції – до смаку
- сметана – для подачі
Приготування:
- Воду чи бульйон доводимо до кипіння. Додаємо почищену та нарізану картоплю і варимо, поки смажаться овочі.
- Для смаження овочів розігріваємо олію, викладаємо нарізану кубиками цибулю та натерту моркву. Смажимо близько 15 хвилин на середньому вогні.
- Додаємо у суп портулак, смажені овочі, сіль та усі спеції. Доводимо до кипіння і варимо ще 5 хвилин.
Подаємо суп зі сметаною.
Як приготувати портулак на зиму, щоб вийшов апетитний та смачний – читайте нижче.
Портулак маринований
Для маринування беріть пагони завдовжки 10-15 см, які мають м’ясисте стебло. Готувати та заготовлювати на зиму цю рослину рекомендується до моменту цвітіння.
Інгредієнти на півлітрову банку:
- портулак – 100 г
- коріандр (зернята) – 6-7 шт.
- горошини духмяного перцю – 3-4 шт.
- петрушка – 1-3 гілочки
- лавровий лист – 1 шт.
- часник – 2-3 зубки
Для маринаду:
- вода – 0,5 л
- сіль – 1 ст. л.
- цукор – 2 ст. л.
- оцет 9% – 3 ст. л.
Приготування:
- Портулак промиваємо та відкидаємо на друшляк.
- На дно стерилізованої банки викладаємо лавровий лист та нарізаний часник.
- Викладаємо стебла портулаку. Важливо викладати не поспішаючи, щільно.
- Потім у банку додаємо гілочки петрушки та всипаємо зерна коріандру та горошини перцю.
- Для маринаду в окріп додаємо сіль та цукор. Доводимо до кипіння, вливаємо оцет перемішуємо та тримаємо на вогні 20 секунд.
- Гарячим маринадом заливаємо портулак і відразу закатуємо стерилізованими кришками.
- Банки з заготівлею перевертаємо, укутуємо і залишаємо на добу. Зберігаємо у темному прохолодному місці. Після охолодження маринад набуває червонуватого відтінку, а самі пагони портулаку із зеленого змінять забарвлення на буре.