Лохина – одна з найкорисніших ягід, яка містить безліч вітамінів і антиоксидантів. Щоб насолоджуватися її смаком і користю протягом усього року, можна заготовити лохину на зиму.
Один із найпростіших способів – заготовити лохину з цукром на зиму. Нам знадобиться тільки три доступних інгредієнти: ягоди, цукор та сік лимона.
А ви знали, що лохина багата на вітаміни С і К, антиоксиданти та мікроелементи. Вона сприяє зміцненню імунітету, покращенню зору та загальному оздоровленню організму.
Якщо у вас нема соку лимона та можливості лимон купити, замініть його на лимонну кислоту. Звісно можна зробити й без підкислювача, але смак буде, як стверджують досвідчені господині, занадто нудкий.
Якщо у потрібно 3 ст. л. соку лимона, можна замінити його на 1/2 ч. л. лимонної кислоти, попередньо розчинивши її в 3 ст. л. води. Цей розчин буде мати подібну кислотність до соку лимона і забезпечить необхідний смак та консервуючі властивості.
Лохина на зиму: рецепт
Для заготівлі краще вибирати свіжу, дозрілу лохину без ознак псування. Ягоди повинні бути цілі, без тріщин і плям.
Інгредієнти:
- лохина – 1 кг
- цукор – 750 г
- сік лимона – 3 ст. л.
Як заготовити лохину з цукром на зиму покроково:
- Ягоди промити та викласти на друшляк, щоб вода повністю стекла.
- Викласти ягоди у миску та пересипати цукром. Влити сік лимона.
- Взяти товкачку (обов’язково дерев’яну), нам металічна для ягід не потрібна, відбудеться окислення. Отже, гарно розім’яти ягоди дерев’яною товкачкою. Цей процес допомагає зберегти максимум корисних речовин і вітамінів у ягодах.
- Ягоди з цукром перекладаємо у стерилізовані чи просто гарно вимиті та обсушені чисті банки, залишаючи трохи місця до краю. Це дозволить уникнути витікання під час зберігання. Банки закриваємо кришками.
- Лохина на зиму зберігається у холодильнику.
Лохина, заготовлена таким чином, зберігається до пів року та залишається свіжою і смачною.
Лохина з цукром чудово підходить для додавання в йогурти, каші, випічку або як начинка для млинців. А ще її можна використовувати як один з інгредієнтів для приготування соусів до м’ясних страв або десертів.