Заготівля овочів та фруктів – це не тільки про практичність, а й про можливість зберегти літні смаки на довгі місяці. Мариновані огірки з шампіньйонами на зиму – два в одному – це ідеальна закуска для святкового столу.
Запропонований Євгеном Клопотенком рецепт огірків з печерицями дозволяє поєднати улюблені інгредієнти в одній банці, що значно економить час і місце на полицях. Варто уваги!
Мариновані огірки з шампіньйонами на зиму
Для цього виду заготівлі ідеально підходять пружні огірки середнього розміру. Печериці також слід вибирати уважно. Найкраще брати невеликі чи середні гриби з білими капелюшками, без чорних плям та зі щільними ніжками.
Інгредієнти на 3 літрові банки:
- огірки – 900 г
- шампіньйони – 450 г
- вода для соляного розчину – 1,5 л
- сіль – 6 ст. л.
- цибуля ріпчаста – 3 шт.
- петрушка – 9 гілочок
- кріп – 9 гілочок
- духмяний перець горошком – 9 шт.
- чорний перець горошком – 9 шт.
- гвоздика – 3 шт.
- лавровий лист – 6 шт.
- вода для маринаду – 1 л 50 мл
- цукор – 300 г
- оцет 9% – 90 мл
Огірки з шампіньйонами: рецепт покроково
- Помийте огірки та гриби. У великій ємності змішайте теплу воду з сіллю, щоб розчинити її. Залийте отриманим розчином огірки з печерицями так, щоб розсіл повністю покрив їх. Залиште на 2 години.
- Почистьте та наріжте цибулю тонкими кільцями. Залийте її окропом на 5 хвилин, щоб прибрати гіркоту. Промийте холодною водою.
- Розкладіть цибулю у стерилізовані банки. Додайте у кожну літрову банку по 3 гілочки петрушки та кропу, по 3 горошини духмяного і чорного перцю, по 1 гвоздиці та по 2 лаврових листи.
- Злийте розсіл з огірків і шампіньйонів. Викладіть овочі та гриби у банки.
- У каструлі змішайте воду та цукор. Доведіть до кипіння і варіть, допоки цукор повністю не розчиниться. Додайте оцет і зніміть з вогню. Розлийте маринад у банки, заповнюючи їх по вінця.
- Поставте банки в каструлю з гарячою водою (на дно бажано покласти рушник, марлю чи тканину), накрийте кришками та стерилізуйте 20 хвилин. Банки не повинні торкатися одна одної.
- Після стерилізації банки закатайте та дайте їм охолонути.
Мариновані огірки з шампіньйонами на зиму: поради від кухаря
- Літрові банки – оптимальний вибір. Вони зручні у використанні, і вміст банки зазвичай швидко з’їдається. Якщо ви готуєте для великої родини або плануєте закривати велику кількість закусок, можна використовувати дволітрові банки. Кришки можуть бути як twist-off, так і металеві.
- Якщо ви хочете надати огіркам і грибам особливого аромату, додайте кілька зубків часнику чи гілочку естрагону. Ці інгредієнти додадуть закусці незвичного смаку.
- Зберігайте мариновані огірки з шампіньйонами в прохолодному темному місці. В ідеальних умовах, закуска може зберігатися до року.
Джерело: Євген Клопотенко