Окрошка – легка перша страва, яка ідеально насичує, а до всього ще й дуже смачна. Цей холодний суп можна сміливо назвати однією із найпопулярніших страв у багатьох регіонах.
Крім того, є чимало способів приготувати окрошку – на кефірі, квасі, мінералці чи сироватці. Факти ICTV підготували для вас кілька рецептів окрошки, які точно підкорять серце кожного.
Окрошка на кефірі – класичний рецепт
Вам знадобляться:
- картопля – 2 шт;
- огірки – 2 шт;
- яйця – 2 шт;
- варена шинка – 300 г;
- редиска – 5-6 шт;
- цибуля зелена – 1 пучок;
- гілочка кропу;
- гілочка кінзи;
- кефір для заправки;
- улюблені спеції.
Приготування:
- Спершу потрібно зварити картоплю в мундирі. Дайте їй охолонути, а потім наріжте на кубики середнього розміру. Перекладіть картоплю у велику каструлю та починайте нарізати інші інгредієнти.
- Огірки нарізайте дрібними кубиками, зелену цибулю подрібніть, варені яйця очистьте від шкарлупи та теж наріжте (жовток можна натерти на дрібній тертці).
- Дрібно наріжте редис, зелень і шинку. Усі інгредієнти перекладіть у велику миску до картоплі та поставте у холодильник.
- Через 20-30 хв дістаньте овочі та мʼясо з холодильника, залийте усе кефіром і ретельно перемішайте. Додайте до окрошки улюблені спеції та розлийте страву по тарілках.
- Зберігати окрошку потрібно в холодильнику. До речі, якщо у вас невелика родина, радимо не заливати літній суп одразу. Краще залиште нарізані овочі та шинку у каструлі, а кефіром заливайте відразу в тарілках. Так вона зберігатиметься довше, а коли окрошка набридне, із залишків можна приготувати салат.
Фото: Depositphotos
Окрошка на квасі
Інгредієнти:
- квас – 1,5 л;
- картопля – 500 г;
- варена ковбаса – 300 г;
- яйце куряче – 3 шт;
- редис – 200 г;
- сметана – 500 г;
- свіжі огірки – 300 г;
- сіль та спеції;
- солодкий перець – 1 шт;
- зелень на ваш смак.
Приготування:
- Зваріть картоплю в мундирах і дайте їй охолонути. Потім почистьте та наріжте її кубиками.
- Ковбасу, яйця, редис та огірки теж наріжте кубиками, а зелень ретельно подрібніть.
- У великій каструлі змішайте усі підготовлені інгредієнти, додайте сіль, перець та улюблені спеції.
- Викладіть овочі в тарілки, залийте достатньою кількістю квасу та ретельно перемішайте. Посипте суп зеленню.
- Поставте тарілки з окрошкою в холодильник на 10-15 хв, а потім додайте ложку сметани та насолоджуйтеся!
Окрошка на сироватці
Вам знадобиться:
- варена ковбаса – 250 г;
- яйця – 5 шт;
- картопля – 5 шт;
- редис – 200 г;
- сироватка – 2 л;
- огірки – 2 шт;
- кефір – 0,5 л;
- мінеральна вода з газом – 300 мл;
- зелень на свій смак;
- сметана на смак.
Як готувати:
- Зваріть яйця та картоплю в мундирі. Поки вони будуть холонути, можна нарізати кубиками ковбасу, огірки, редис. Також нашинкуйте зелень.
- Пересипте нарізані овочі та ковбасу у каструлю. Тепер наріжте кубиками яйця та картоплю. Відправте їх до інших інгредієнтів.
- Залийте овочі та ковбасу сметаною, додайте сироватку, кефір і мінеральну воду. Ретельно перемішайте окрошку та додайте спеції.
- Знову перемішайте та поставте у холодильник на годину. Після цього дістаньте суп і насолоджуйтеся. Смачного!
Читайте також: