Щорічно 18 жовтня в США відзначають Національний день шоколадних кексів – свято, яке об’єднує усіх любителів цього неймовірного десерту.
У цей день можна і треба поласувати улюбленими солодощами та дізнатися більше про їх історію та приготувати кекси за простим рецептом.
Трохи історії про шоколадні кекси
Історія шоколадних кексів бере свій початок ще з середини 19 століття. Перший рецепт, схожий на сучасний, з’явився у кулінарній книзі американки Елізи Леслі в 1847 році.
Проте, на той час кекси готували не зовсім так, як сьогодні. Замість какао-порошку у тісто додавали шматочки шоколаду, що створювало більш грубу текстуру.
Важливий крок у розвитку рецептури зробив швейцарський шоколатьє Рудольф Ліндт, який у 1879 році винайшов процес коншування – технологію, що допомагає зробити шоколад гладким і шовковистим. Саме завдяки цьому винаходу ми маємо можливість насолоджуватися пухкими та ніжними шоколадними кексами.
Як святкують Національний день шоколадних кексів
18 жовтня – це день, коли всі поціновувачі шоколаду можуть дозволити собі трішки солодких радощів. У цей день пекарні, кафе та господині готують шоколадні кекси.
Часто їх прикрашають густою шоколадною глазур’ю чи шоколадним кремом. А ще додають всередину шматочки шоколаду для максимального задоволення.
До речі, це солодке свято – чудовий привід зібратися з друзями чи родиною, напекти кексів та ласувати нами, запиваючи ароматним чаєм.
Швидкий рецепт шоколадних кексів
Якщо ви хочете приготувати смачні шоколадні кекси вдома, ось простий рецепт, який не займе у вас багато часу.
Інгредієнти:
- борошно – 120 г
- какао-порошок – 50 г
- цукор – 100 г
- вершкове масло – 100 г
- яйця – 2 шт.
- розпушувач – 1 ч. л.
- молоко – 1/2 склянки
- сіль – дрібка
- ванільний цукор – 1/2 ч. л.
Приготування:
- Масло збиваємо з цукром до однорідної маси.
- Додаємо яйця та ванільний цукор і ретельно розтираємо чи збиваємо.
- Борошно просіюємо з какао та розпушувачем. Додаємо сіль. Перемішуємо.
- Борошняну суміш поступово вводимо масляно-яєчну.
- Вливаємо тепле молоко та перемішуємо до однорідної консистенції.
- У формочки поміщаємо паперові касети та виливаємо тісто на 2/3 .
- Випікаємо шоколадні кекси у духовці за 180 градусів близько 20 хвилин. Час приготування залежить від розміру формочок. Готовність варто перевірити сірником чи шпажкою.
Щоб кекси вийшли ідеальними: поради
- Використовуйте какао-порошок високої якості, щоб кекси були насиченими та смачними.
- Якщо хочете додати ще більше шоколадного смаку, додайте у тісто перед випіканням кілька шматочків шоколаду.
- Не перетримуйте кекси в духовці – вони можуть стати сухими.
- Для свіжого смаку та аромату у тісто можна додати трохі цедри чи соку лимона.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.