Радивилівські голубці з млинцями внесено до нематеріальної культурної спадщини України

Валентина Андрейко журналістка
радивилівські голубці

Міністерство культури та інформаційної політики України прийняло рішення про розширення переліку Елементів нематеріальної культурної спадщини. Це стосувалося української кухні, зокрема, традиційної страви – голубців.  До цього розділу якраз і додали голубці з млинцями – улюблену страву з Рівненщини.

Україна на смак

Управління культури і туризму Рівненської ОДА, Рівненський обласний центр народної творчості та Радивилівська міська рада підготували пакет документів, які засвідчили унікальність місцевої страви, яку господині називають голубці з млинцями або рулетики по-радивилівськи.

– Ми не тільки бережемо свої традиції, а й разом з іншими областями формуємо неповторну гастрономічну спадщину України, – зазначила начальниця Управління культури і туризму ОДА Любов Романюк.

Страва є неодмінним атрибутом місцевої кухні, складником обрядовості, а господині, які вміють її готувати, користуються особливою повагою.

Голубці готують як на щодень, так і для святкового столу: на весілля, хрестини, для поминального обіду, під час родинних і релігійних свят.

Рецепт належить жінці, яка проживала в селі Перенятин ще в ті часи, коли село мало статус торгового містечка. Тоді голубці з млинцями готували тільки на великі свята: Великдень, Різдво, храмове свято, дні народження.

Як готують голубці з млинцями

Для фаршу беруть свинину або м’ясо курки чи індика.

Млинці готують як на молоці та яйцях, так і на воді – не солодкі, а присолені. Використовують гречане борошно.

У тісто ще додають сік буряку й мелену зелень, що надає їм особливого забарвлення.

Качан капусти вибирають із зеленим тонким листям без товстих прожилок. Листя пропарюють і ділять навпіл.

У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Далі на листок кладуть млинець, на нього – фарш і щільно закручують рулетиком.

На дно глиняного посуду чи чавунця шарами викладають картопляні кружальця, капустяні рулетики, змащуючи їх свинячим жиром. Заливають підсоленою водою.

Колись голубці готували в печі, зараз запікають у духовці, тушкують на сковороді чи в каструлі.

Подають зі сметаною і зеленню або смаженими шкварками.

Зараз кожна господиня додає до голубців якісь соуси – томатний, вершковий, грибний, пряний чи сирний. Однак томатно-сметанний соус є найпопулярнішим.

Рецепт радивилівських господинь передається із покоління у покоління та є однією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівненщини.

Джерело і фото: Рівненська обласна державна адміністрація

Categories: Їжа Тіло