Дехто вважає, що щавель годиться лише для зеленого борщу. Проте це не так. Кислуватий смак рослини додає свіжості й оригінальної нотки різним стравам. Факти ICTV підказують, що можна приготувати зі щавлю.
Рецепти зі щавлем
Пиріжки, салати, запіканки, соуси – все, що завгодно, якщо є натхнення і кулінарна фантазія. Насолоджуйтесь та експериментуйте з чудовим інгредієнтом!
Пиріжки зі щавлю та сиру: рецепт
Фото: Pixabay
Інгредієнти для тіста:
- 250 г борошна
- 120 мл теплої води
- 60 мл рослинної олії
- 1 ч. л. солі
Для начинки:
- 100 г свіжого щавлю
- 50 г сиру (наприклад, адигейського, моцарели або фети)
- сіль і чорний мелений перець – до смаку
Приготування:
- Замісіть тісто. У великій мисці змішайте муку і сіль. Додайте теплу воду та рослинну олію, добре вимішайте, допоки не вийде м’яке тісто.
- Накрийте миску чистою серветкою і залиште на 15-20 хв.
- Підготуйте начинку. Змішайте нарізаний щавель і тертий сир, додайте сіль і перець.
- Розігрійте духовку до 180°C та підготуйте деко, покривши його папером для випічки або змастивши.
- Розділіть тісто на 8 рівних частин. Розкачайте кожен шматочок тіста до пласкої круглої форми.
- На кожний шматочок тіста викладіть приблизно 2 ст. л. начинки зі щавлю та сиру.
- Згорніть край тіста навколо начинки, утворюючи пиріжок. За необхідності змастіть краї тіста водою, щоб вони добре склеїлися.
- Викладіть пиріжки на деко та випікайте до золотистого кольору в попередньо розігрітій духовці протягом 20-25 хв.
- Потім вийміть пиріжки з духовки та подавайте до столу.
Салат зі щавлем, яйцем та огірком: рецепт
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Інгредієнти:
- 150 г сметани 15%
- 100 г свіжого щавлю
- 2 яйця
- 2 свіжих огірка
- сіль і чорний мелений перець – за смаком
Приготування:
- Вимийте свіжий щавель та наріжте листки.
- Наріжте кубиками огірок та варені яйця.
- З’єднайте всі інгредієнти та додайте сметану, сіль та перець.
- Добре перемішайте і подавайте до м’яса, риби та овочів.
Запіканка зі щавлю і картоплі: рецепт
Фото: Pixabay
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі
- 200 г сиру
- 100 г щавлю
- 250 г сметани
- 2 ріпчасті цибулини
- сіль і чорний мелений перець – до смаку
Приготування:
- Добре вимиту очищену картоплю наріжте тонкими кружальцями.
- Вимитий щавель посічіть.
- Збийте сметану з тертим сиром, сіллю та чорним перцем
- У підготовлену форму для запікання викладайте картоплю та щавель, просочуючи кожний шар сумішшю зі сметани та сиру.
- Поставте форму в розігріту духовку та випікайте за 180°C протягом 40-50 хв.
Ці страви зі щавлю додадуть свіжості та вітамінів. Насолоджуйтеся їхнім смаком!
Читайте також: