Смак літа: як приготувати вино з порічки – два рецепти

Владислава Ткаченко редакторка стрічки
Вино з порічки

Смородина – усім відома літня ягода. Зазвичай її додають в компоти, пироги, пиріжки чи просто морозять на зиму.

Цю популярну ягоду можна називати по-різному: назву “смородина” використовують для чорних ягідок, а “порічки” – для червоних та білих.

Якщо пироги та компоти вам вже набридли, приготуйте смачне домашнє вино. Вино з порічки – легкий алкогольний напій, який можна зробити в домашніх умовах.

Факти ICTV підготували для вас два рецепти вина з порічки.

Вино з порічки – класичний рецепт

Інгредієнти:

  • Ягоди порічки – 1,5 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 1,5 л

Як готувати:

  1. Спершу стиглі ягоди порічки потрібно добре розім’яти ложкою та перекласти в скляну тару. Паралельно приготуйте цукровий сироп – закипʼятіть воду та додайте цукор.
  2. Готовим сиропом залийте ягоди і добре перемішайте масу. Але важливо залишити 1/5 об’єму банки вільною, щоб сік, який бродить, не виливався.
  3. Горлечко банки завʼяжіть марлею та залиште майбутнє вино за температури 16–18 °C на 8 днів.
  4. Кілька разів на день перемішуйте масу дерев’яною ложкою, а через тиждень відокремте сік від плодової маси, перелийте рідину в пляшки та закоркуйте натуральними пробками з отворами.
  5. В отвір пробки вставте тонку гумову трубку, інший кінець якої занурте в посудину з водою – це потрібно для того, щоб вуглекислий газ виходив з пляшки не в повітря, а в воду. Через шість тижнів бродіння має випасти осад і вино стане прозорим. Після цього можна переливати вино без осаду в чисті пляшки та щільно закорковувати.

Зберігати вино потрібно ще два місяці (цей час потрібен для витримки) та можна куштувати алкогольний напій. Вино з порічки потрібно зберігати за температури 8–12 °C не більше року.

Вино з порічки: рецепт з горілкою

Що знадобиться:

  • Ягоди порічки — 300 г
  • Цукор — 150 г
  • Горілка — 0,5 л
  • Вода – 0,5 л

Приготування:

  1. Ретельно переберіть ягоди та очистьте їх від гілочок та бруду.
  2. Пересипте порічки у банку, додайте цукор та закрийте кришкою.
  3. Добряче струсніть банку, а потім додайте горілку й воду.
  4. Зберігайте вино у теплому місці 14-16 днів.
  5. Кожні 3-4 дні напій потрібно ретельно збовтувати.
  6. Через два-три тижні процідіть напій, перелийте у чисті пляшки та щільно закоркуйте.
  7. Витримуйте вино ще на два-три місяці, а потім насолоджуйтесь. Смачного!
Categories: Їжа Тіло