Соус з аґрусу приготовлений за цим рецептом – цікава варіація традиційного соусу ткемалі, який зазвичай готується з аличі.
Його варто заготувати на зиму! Соус з аґрусу ідеально підходить до м’яса, а також може послугувати чудовим додатком до інших страв.
Соус з аґрусу: рецепт
Інгредієнти:
- аґрус зелений чи червоний – 600 г
- вода – 750 мл
- часник – 3-5 зубків
- м’ята (тільки листочки) – 40 г
- петрушка – 50 г
- чебрець сушений чи базилік – 1/2 ч. л.
- суміш меленого чорного та червоного перцю – 1/2 ч. л.
- куркума – по декілька дрібок
- сіль та цукор – до вашого смаку
Соус з аґрусу: як готувати
- Ягоди висипаємо у миску, вливаємо холодну воду, злегка перемішуємо їх і залишаємо на 10 хвилин, щоб позбавити ягоди від сміття. Потім їх промиваємо і, за необхідності, зрізаємо хвостики.
- У каструлі доводимо до кипіння воду (750 мл) та кладемо аґрус. Варимо 10 хвилин після закипання води.
- Проціджуємо ягоди на друшляк і потім подрібнюємо їх блендером до стану пюре. Можна їх залишити в такому вигляді чи перетерти через сито.
- Петрушку та листочки м’яти миємо та дрібно нарізаємо. Часник чистимо та пропускаємо через прес. Збиваємо блендером нарізану зелень. Додаємо часник і усі спеції (окрім солі).
- Отриману масу викладаємо до агрусу і проварюємо разом близько 3 хвилин. Солимо, додаємо цукор, пробуємо та додаємо ще спеції до смаку. Варимо на нижче середнього вогні до готовності (приблизно 20 хвилин). В процесі приготування аґрусовий соус періодично перемішуємо.
- Поки вариться соус стерилізуємо невеликі банки будь-яким зручним для вас способом.
- Гарячий соус розкладаємо у банки та закатуємо. Банки укутуємо та залишаємо на ніч.
Соус з аґрусу на зиму готовий. Зберігаємо у будь-якому зручному місці, але обовязково темному та прохолодному.
Читайте також:
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.