Сироп із бузини: рецепт приготування та як використовувати

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Сироп з бузини

Сироп із бузини багатий на вітаміни, антиоксиданти та інші корисні речовини.

Сироп чудово підійде для приготування десертів, безалкогольних напоїв і алкогольних коктейлів. Якщо у сироп з бузини додати газовану воду, м’яту чи мелісу та скибочки або сік лимона, вийде чудовий літній напій.

У зимовий період його можна додавати як приємну й корисну добавку в чай, глінтвейн, пунш та інші гарячі напої.

Використовуйте цей сироп як підсолоджувач для млинців, панкейків, йогурту, вівсяної каші, морозива та випічки.

Додавайте його до соусів для м’яса або салатних заправок для надання їм оригінального смаку.

Як правильно зробити сироп із бузини – розповідаємо в матеріалі.

Рецепт сиропу з бузини

Інгредієнти:

  • вода – 2,5 л
  • суцвіття бузини – 25 шт.
  • цукор – 1,2 кг
  • лимон (великий) – 1 шт.
  • лимонна кислота – 30 г

Приготування:

  1. Для сиропу з бузини потрібні свіжі суцвіття, зібрані у суху сонячну погоду. Також важливо збирати їх у затишному місці, якомога далі від доріг.
  2. Суцвіття гарно миємо та злегка обсушуємо. Можна брати цілі суцвіття, але краще розділити їх на дрібні, залишаючи менше стеблинок.
  3. У каструлю вливаємо 2,5 л холодної води. Додаємо цукор і лимонну кислоту, перемішуємо.
  4. Лимон миємо, нарізаємо кружальцями, видаляємо насіння.
  5. Перекладаємо кружальця лимона у каструлю з напоєм, накриваємо кришкою і залишаємо на 24 години у прохолодному приміщенні. Напій необхідно періодично перемішувати дерев’яною ложкою.
  6. Потім напій проціджуємо через друшляк з марлею та переливаємо в чисту каструлю.
  7. Ставимо її на вогонь і варимо, після закипання води, близько години.
  8. Готовий сироп із бузини розливаємо у стерилізовані банки, накриваємо кришками та охолоджуємо.

Зберігаємо у темному прохолодному місці близько року.

Важливо! Перед вживанням сиропу з бузини, особливо якщо ви маєте хронічні захворювання або вагітні, проконсультуйтеся з лікарем.

Categories: Їжа Тіло