Торт Сметанник – цей неймовірний десерт родом з дитинства, давно завоював серця любителів солодкого. Зі своєю ніжною текстурою, багатим смаком та неповторним ароматом, цей торт став символом святкових заходів та родинних свят.
У цій статті ми поділимося чудовим класичним рецептом торта Сметанник, який дозволить вам створити його легко і просто в домашніх умовах.
Торт сметанник: рецепт класичний
Додайте до крему або між коржами трохи свіжих фруктів або цукатів. Вони не тільки додадуть свіжості та аромату, але й створять цікаву текстуру.
Інгредієнти:
Для коржів:
- яйця – 4-5 шт. (кількість залежить від розміру яєць)
- сметана – 250 г
- цукор – 1 склянка
- борошно пшеничне – 2 повні склянки
- сіль – пару дрібок
- сода – 2 ч. л.
- какао – 2 ст. л.
Для крему:
- сметана – 500 г
- цукор – 1 склянка
- ванільний цукор – 8-10 г
- сік лимона – 1-2 ст. л.
Як приготувати торт Сметанник:
- Для світлого коржа у миску всипаємо пів склянки цукор і додаємо 2 яйця та дрібку солі. Збиваємо. У чашку додаємо сметану (2 ст. л.) і всипаємо 1 ч. л. соду, перемішуємо. Отриману суміш переливаємо до збитих з цукром яєць. Потім додаємо просіяне борошно (1 склянку).
- Отримане тісто переливаємо у форму застелену пергаментом і змащену олією. Випікаємо в духовці за 180-190 °С не менше 30 хвилин.
- Отриманий корж охолоджуємо і розрізаємо, щоб вийшло 2 коржі.
- У тій же послідовності, з продуктів що залишилися, готуємо та випікаємо коричневий корж. Його також розрізаємо на 2 частини.
- Для крему до сметани всипаємо цукор і ванільний цукор. Збиваємо міксером або вінчиком. Наприкінці збивання вливаємо сік лимона. Робимо це для того, щоб крем не був надто солодкий та набув ще більш приємного аромату.
- Збираємо торт, чергуючі світлі та темні коржі, щедро змащуючи їх кремом.
- Верх і боки торта також змащуємо кремом і поспаємо крихтою та какао.
Торт сметанник по-домашньому готовий. Поміщаємо у холодильник на 4-7 годин, щоб коржі просочилися кремом. Смачного святкування!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.