Шовковиця, або тутовник, ягода смачна та дуже корисна. Вона багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
Щоб зберегти її на зиму, пропонуємо рецепт варення з шовковиці. Ця апетитна заготівля має неперевершений смак та аромат.
Як варити варення з шовковиці
Варення з шовковиці можна використовувати не тільки як десерт, але і як начинку для пирогів, додавати до йогуртів чи морозива.
Інгредієнти:
- шовковиця – 1 кг
- цукор – 700 г
- лимон (невеликий) – 1 шт.
Рецепт варення з шовковиці на зиму покроково:
- Ягоди перебираємо, видаляючи листочки та стебла. Викладаємо їх на друшляк і швиденько промиваємо. Даємо воді стекти.
- Лимон миємо, нарізаємо кубиками, видаляємо кісточки. Лимон надасть варенню легку кислинку та збереже насичений колір шовковиці.
- У каструлю викладаємо ягоди з лимоном, посипаємо цукром і злегка перемішуємо. Залишаємо за кімнатної температури на 3 години, щоб ягоди пустили сік.
- Варимо варення з шовковиці, періодично перемішуючи дерев’яною ложкою, близько 35-40 хвилин. Воно має стати густим і насиченим.
- Варення розливаємо у стерилізовані банки та закатуємо. Банки перевертаємо, укутуємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Зберігаємо варення з шовковиці у прохолодному темному місці.
Рецепти варення з шовковиці на зиму можуть бути різноманітними, залежно від вашого смаку та бажання експериментувати.
Ось варіанти, що додати у варення, щоб воно набуло більш насиченого смаку та аромату:
- Апельсини. Наріжте тонкими скибочками зі шкіркою для приємної кислинки та цитрусового аромату.
- Яблука чи груші. Наріжте фрукти маленькими кубиками та додайте до шовковиці для отримання густішого варення.
- Вишня. Змішайте з шовковицею для отримання більш насиченого ягідного кисленького смаку.
- Ваніль. Використовуйте ванілін чи ванільний цукор для додання приємного аромату.
- Кориця. Додайте невелику паличку кориці або мелену корицю для теплих пряних ноток.
- М’ята. Свіжа м’ята додасть варенню свіжості та легкої м’ятної нотки.
- Коньяк чи ром. Невелика кількість цих напоїв додасть варенню пікантності.
- Імбир. Тонкі скибочки свіжого кореня імбиру або тертий імбир додадуть варенню приємну гостроту.
- Кокос. Тертий кокос додасть варенню екзотичний смак і аромат.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.