Кожна українська господиня має свій секрет приготування вареників, але всі вони погоджуються, що така страва – це справжнє задоволення!
Для приготування вареників можна використовувати різні види тіста: на воді, на кефірі, з додаванням яєць або без них.
Але тісто на окропі (заварне) має особливу ніжність та м’якість, що робить вареники з малиною неперевершеними. Готується таке тісто максимум 7 хвилин, до того ж воно дуже легке та приємне в роботі. Варто взяти на замітку!
Як приготувати вареники з малиною
Щоб тісто вийшло вдале, борошно і воду відміряємо однією і тією ж склянкою.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно пшеничне вищого ґатунку (щоб вареники були біленькі та апетитні) – 3 склянки
- окріп – 1 склянка
- сіль – 1 ч. л. (без гірки)
- олія – 2 ст. л.
Для начинки:
- малина свіжа чи заморожена – 300 г (приблизно)
- цукор – 0,5 склянки чи до смаку
- крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
Для подачі:
- вершкове масло – до смаку
Вареники з малиною: рецепт покроково
- Якщо використовуєте заморожену малину, розморозьте її та злийте сік. Це буде зручно робити, виклавши ягоди на друшляк чи сито. Свіжу малину промийте та обсушіть на паперовому рушнику (в декілька шарів).
- У великій мисці змішайте борошно з сіллю. Додайте рослинну олію та швидко полийте окропом, постійно помішуючи ложкою. Продовжуйте вимішувати ще 2 хвилини.
- За цей час тісто охолоне і можна розпочинати вимішувати руками. Це займе 3 хвилини. Тісто вийде настільки еластичним, що посипати стіл борошном можна, але не обов’язково.
- Загорніть тісто у харчову плівку чи викладіть у пакет і залиште на 20 хвилин.
- У мисочці акуратно змішайте малину з цукром та крохмалем. Це допоможе зберегти форму ягід і не допустить витікання соку під час варіння.
- Розкачайте тісто і виріжте кружечки діаметром близько 7-8 см. Вирізати можна склянкою, чашкою чи бокалом.
- Покладіть на кожен кружечок 1 ч. л. начинки. Зліпіть вареник, добре защипуючи краї. Це важливо для будь-яких вареників, а з ягодами – особливо.
- У широку каструлю влийте близько 1 л чи менше води. Порціями викладайте вареники й варіть, після закипання води, близько 4-5 хвилин. Вони повинні спливти на поверхню.
- Шумівкою чи ложкою з дірочками вийміть їх на тарілку та полийте маслом.
Вареники з малиною подайте зі сметаною. За бажанням їх також можна посипати цукром (дрібненьким). Смачного!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.