Вівчарський пиріг, чи, англійською, shepherd’s pie, один із символів ірландської кухні, що ввійшов у кулінарну культуру як популярна страва з багатою історією та смаком.
Рецепт вівчарського пирога – це поєднання м’ясного фаршу чи рубленого м’яса з овочами та картопляним пюре, що робить його дуже смачним та апетитним.
Хоча традиційно вівчарський пиріг готують з бараниною чи ягнятиною, у сучасній кулінарії можна зустріти різноманітні варіанти з різними видами м’яса, такими як яловичина, свинина, курка або навіть гриби для вегетаріанських версій.
Як приготувати вівчарський пиріг легко і просто – читайте нижче.
Вівчарський пиріг: рецепт покроково
Щоби приготувати вівчарський пиріг у домашніх умовах, нам знадобиться чимало інгредієнтів, але усі вони прості та доступні. Якщо не маєте вустерського соусу, не проблема. І без цього інгредієнта страва вийде неперевершеною.
Інгредієнти:
Для начинки:
- фарш яловичий – 800 кг
- цибулина ріпчаста – 1 шт.
- морквина – 1 шт.
- бульйон яловичий – 0,5 склянки
- сухе біле вино – 0,5 склянки
- вустерський соус – 1-2 ч. л.
- горошок зелений свіжоморожений – 4 ст. л.
- вершкове масло (приблизно 80 г) – для смаження
- томатна паста – 1 ст. л.
- сіль, мелений чорний перець, розмарин, петрушка, чебрець – до смаку
Для картопляного пюре:
- картопля – 1 кг
- вершкове масло – 100 г
- молоко або вершки – 1 склянка
- сіль, лавровий лист – до смаку
Для посипання:
- сир (пармезан, бринза, сулугуні або моцарела) – 70 г
Приготування вівчарського пирога:
- Почищену та нарізану кубиками картоплю відварюємо у воді з сіллю (2 ч. л.) та лавровим листом до готовності.
- Картопляний відвар зливаємо, картоплю розминаємо товкачкою. Додаємо вершкове масло і ще раз гарно розминаємо. Потім вливаємо молоко і, знову ретельно розминаючи, злегка збиваємо.
- Почищену та нарізану кубиками цибулину та моркву обсмажуємо на вершковому маслі близько 10 хвилин. Потім додаємо зелений горошок і готуємо ще 3 хвилини.
- До смажених овочів додаємо фарш та гарно поєднуємо його з ними. Смажимо 5 хвилин.
- Вливаємо вино і готуємо до випаровування.
- Потім вливаємо бульйон та вустерський соус і готуємо ще близько 10 хвилин, накривши кришкою.
- Посипаємо начинку усіма спеціями та поєднуємо з томатною пастою. Готуємо, помішуючи, 1 хвилину.
- Низ і боки форми для запікання змащуємо вершковим маслом. Викладаємо м’ясну начинку.
- Поверх начинки розкладаємо картопляне пюре. Верх розрівнюємо ложкою.
- Випікаємо пастуший пиріг у духовці за 200 °С близько 30 хвилин.
- Приблизно за 10 хвилин до закінчення запікання посипаємо страву тертим сиром.
Випробуйте цей рецепт вівчарського пирога у домашніх умовах і насолоджуйтесь смаком апетитної страви разом із близькими та друзями. Смачного!