Яблучний десерт Бетті, також відомий як Браун Бетті – класика американської кухні. Він поєднує в собі ніжні шматочки яблук та хрустку крихту, створюючи неперевершений смак, який запам’ятовується з першого шматочка.
Що таке десерт Бетті
Браун Бетті – це північноамериканський десерт, у складі якого є яблука, підсушений хліб чи панірувальні сухарі, а також вершкове масло.
Його історія налічує понад 150 років: вперше цей десерт згадали у пресі в 1864-му.
У класичних рецептах яблучного Бетті часто використовували яблучний соус і навіть крекери. Цей десерт мав популярність в родині Рональда і Ненсі Рейган, які смакували його у Білому домі.
До речі, на початку жовтня у США відзначають свято, присвячене яблучному десерту Бетті, який вже давно став символом осіннього затишку та традиційної кухні.
Яблучний десерт Бетті: рецепт
Ви самостійно можете контролювати рівень солодкості, регулюючи кількість цукру і крихти.
Інгредієнти:
- яблука – 800-900 г
- панірувальні сухарі або підсушений білий хліб – 150 г
- вершкове масло – 150 г
- цукор – 100 г
- апельсиновий сік – 1/4 склянки
- мелена кориця – 1/2 ч. л.
- мускатний горіх мелений – 1/4 ч. л.
- сіль – 1 дрібка
Приготування:
- Підготовлюємо усі необхідні інгредієнти, бо готувати будемо швидко. Духовку розігріваємо до 190 градусів. Середнього розміру форму для випікання злегка змащуємо маслом.
- Яблука нарізаємо скибочками та викладаємо у форму. Поливаємо їх апельсиновим соком.
- У мисці поєднуємо панірувальні сухарі чи підсушений білий хліб, цукор, корицю, мускатний горіх і дрібку солі.
- Додаємо до борошняної суміші нарізане кубиками масло та розтираємо у грубу крихту.
- Отриманою ароматною крихтою посипаємо яблука.
- Випікаємо яблучний десерт Бетті у духовці близько 30 хвилин. Крихта повинна підрум’янитися, а яблука пропектися.
Дістаємо десерт з духовки та, перед тим як подати до столу, трохи охолоджуємо. Смачного!
Яблучний десерт Бетті часто подають з кулькою морозива, збитими вершками чи злегка скропивши соком лимона.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.