Як смачно приготувати гусака: найкращі рецепти та важливі поради

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Як смачно приготувати гусака: найкращі рецепти та важливі поради

Як приготувати гусака, щоб м’ясо вийшло ніжним і соковитим, а скоринка хрусткою – читайте в нашому матеріалі.

Як замаринувати гусака, щоб був м’який

Для досягнення м’якості м’яса рекомендуємо замочити тушку у воді з яблучним оцтом або соком лимона (2 ст. л. на літр води). Тримайте птицю у цьому розчині 5-6 годин. Потім її промийте, злегка обсушіть і натріть сіллю. Залиште за кімнатної температури на 30 хвилин. Тепер залийте білим вином чи кислим фруктовим соком, наприклад, журавлинним чи апельсиновим, і поставте у холодильник на 10-12 годин.

Як приготувати гусака в духовці

Запечений гусак з апельсинами – справжня окраса будь-якого свята.

Інгредієнти:

  • гусак вагою 3 кг
  • 5 великих апельсинів
  • 5 ст. л. соєвого соусу
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ст. л. солі
  • 2 ч. л. паприки

Приготування:

  1. Вичавіть сік з одного апельсина, інші наріжте.
  2. Змішайте сік з соєвим соусом, медом, сіллю та паприкою.
  3. Натріть тушку маринадом і залиште в холодильнику на 5-6 годин.
  4. Начиніть гуску апельсинами та запікайте в духовці, спочатку за 200 градусів, а потім зменште до 180 градусів.

Запікання гусака: поради

  • Для запікання краще вибрати молоду птиці: м’ясо буде ніжнішим.
  • Заздалегідь замаринуйте тушку, щоб м’ясо стало соковитим і ароматним.
  • Запікати гуску краще на решітці, щоб жир стікав у деко.
  • Уникайте холодної духовки: ставте гуску тільки у вже розігріту.

Запечена гуска: рецепт

Ця страва ідеально підходить для святкового столу. Кислинка яблук відмінно підкреслює смак м’яса.

Інгредієнти:

  • гуска вагою 2-3 кг
  • 3 ч. л. солі
  • 3 ч. л. чорного меленого перцю
  • сушений базилік і чебрець – до смаку
  • 1 голівка часнику
  • 100 мл оливкової олії
  • 3 великих кислих яблука
  • 1/2 лимона
  • 2 ст. л. меду

Приготування:

  1. Змішайте сіль, перець і трави, натріть тушку всередині та зовні.
  2. Через 8-10 годин змастіть гуску часником і олією, залиште ще на 30 хвилин.
  3. Яблука наріжте на четвертинки та начиніть ними гуску.
  4. Оберніть тушку фольгою та запікайте у розігрітій до 200 градусів духовці: перші 1 годину – за високої температури, потім зменште її до 180 градусів і готуйте ще 1 годину 30 хвилин.
Categories: Їжа Тіло