Яблука, як і інші фрукти, заготовляють на зиму влітку та восени. Вони можуть бути консервовані, сушені або зберігатися у свіжому вигляді. Сушка з яблук зберігає всі корисні речовини, займає небагато місця і гарно зберігається. Головне – знати, як зберігати сушку з яблук.
Мошка та міль – хоч і невеликі метелики, можуть завдати значної шкоди сушці з яблук, а занадта вологість – зіпсувати цей смачний та корисний сухофрукт. Тому варто знати, як зберігати сушку з яблук так, щоб вистачило до наступної заготівлі.
Отже, як правильно зберігати сушки з яблук та інших сухофруктів – читайте в нашому матеріалі.
Як зберігати сушку з яблук
Мошка та міль харчова – основні шкідники, здатні за невеликий проміжок часу знищити запаси сухофруктів, горіхів і навіть сушених грибів. Де вона береться? Зазвичай потрапляє до нас разом з продуктами з магазину. Личинки молі можуть з’явитися у майже всіх крупах, борошні, чаї, горіхах, але спеції та кава їй не до смаку.
Полички в кухні, де тепло та темно, – ідеальне місце для розмноження молі. Також вона може залетіти через відчинене вікно вночі та відкласти яйця у сприятливому місці.
Як правильно зберігати сушку з яблук
- Перед зберіганням ретельно переберіть сушку та видаліть все зайве та підозріле. Для профілактики просушіть її у духовці за 60-80 градусів 25-30 хвилин.
- Для зберігання сушки з яблук використовуйте скляну посудину, які герметично закриваються. Зверху покладіть паперову серветку, яка допоможе під час зберігання прибрати вологу. Звичайні целофанові пакети для зберігання сушки не варто використовувати.
- Зберігайте сухофрукти у темному сухому місці, де не проникають сонячні промені. Гарний варіант – комора або шафа.
- Час від часу перевіряйте сушку з яблук та інших фруктів. Якщо вона починає липнути до рук, знову підсушіть її в духовці чи сушарці.
- Поруч із сушеними яблуками варто зберігати сіль у відкритому вигляді. Вона допоможе вбирати зайву вологу.
- Оптимальна температура зберігання – не вище +15 градусів, а вологість повітря – близько 70%.
- Для профілактики протирайте полиці оцтовим розчином з водою (1:2).
Як правильно зберігати сушку з яблук, щоб не було мошки та молі
- Розкладіть пучки лаванди на полицях у місцях зберігання сухофруктів.
- Подрібніть шкірку цитрусових (лимон, лайм чи апельсин) та насипте поруч із банкою з сушкою. Періодично міняйте підсохлі шкірки на свіжі.
- Покладіть сухі гілочки м’яти в банки з сушеними яблуками – мошка не любить цей запах.
Якщо ви побачили мошку чи міль, але не виявили личинок, можна провести термічну обробку сухих яблук у духовці протягом 40 хвилин. Якщо міль вже зіпсувала продукти, шкода, але їх доведеться утилізувати.