Як зробити оселедець із товстолоба господині зазвичай шукають в осени та взимку, бо так і хочеться поласувати малосольною рибкою з картоплею!
Товстолобик, хоча й річкова риба, за своїм смаком та жирністю може нагадувати морського оселедця, особливо якщо його правильно засолити. До того ж рибний жир містить корисні для здоров’я омега-3 кислоти, які зазвичай властиві морським видам.
Отже, як зробити оселедець із товстолоба в домашніх умовах легко і просто – читайте в матеріалі.
Швидкий рецепт оселедця з товстолоба
Товстолобик з річок може містити шкідливі мікроорганізми, тому дуже важливо провести попередню обробку оцтом. Це допоможе знищити можливі паразити та зробить рибу безпечною для вживання в сирому вигляді. Перед засолюванням замочіть рибу в розчині води з оцетом (1 л води та 2-3 ст. л. оцту) та залиште на 1 годину. Після цього добре промийте холодною водою.
Інгредієнти:
- товстолоб – 1,5-2 кг
- вода – 1 л
- сіль – 100 г
- цукор – 50 г
- спеції (лавровий лист, горошини чорного перцю, коріандр) – до смаку
Приготування:
- Рибу наріжте на порційні шматочки. Чим менші шматочки, тим краще вони просоляться.
- Для маринаду закип’ятіть воду, додайте сіль, цукор та спеції. Дайте розсолу покипіти 3 хвилини. Зніміть з вогню та остудіть до кімнатної температури.
- Покладіть шматочки товстолобика у скляну ємність і залийте маринадом.
- Накрийте ємність кришкою чи харчовою плівкою та помістіть у холодильник на 2-3 дні.
Як зберігати оселедець із товстолоба
Після 2-3 днів товстолоб готовий до вживання. Якщо плануєте зберігати його довше, витягніть із розсолу, щоб уникнути пересолу.
Наріжте рибу, додайте кільця цибулі та залийте олією, щоб шматочки повністю були покриті.
Так оселедець із товстолоба може зберігатися кілька місяців, і ви завжди матимете готову страву до картоплі чи інших гарнірів.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.