Великий піст 2024 у самому розпалі. Почався він 18 березня і триватиме до 4 травня.
Тому багато кулінарів запитують: як зробити пісний майонез.
Це вид відомого соусу, але зі специфічною особливістю, яка дає змогу споживати його під час Великого посту.
Традиційно в цей період віряни обмежують себе в споживанні м’яса, молочних продуктів та інших продуктів тваринного походження. У зв’язку з цим з’явилася потреба в створенні альтернативних рецептів улюблених соусів та страв.
Хоча рецепти пісного майонезу можуть відрізнятися, залежно від регіону та культурних звичаїв, основним інгредієнтом завжди залишається олія.
Зазвичай використовують соняшникову олію, але й можна приготувати пісний майонез на основі оливкової олії або поєднати декілька видів олії.
Як приготувати традиційний пісний майонез читайте нижче. А після рецепту знайдете посилання, як приготувати неймовірний вегетаріанський майонез на аквафабі.
Як зробити пісний майонез
Цей рецепт також здобув популярність серед веганів, вегетаріанців і людей, які не можуть вживати яйця, оскільки він не містить продуктів тваринного походження.
Інгредієнти:
- вода (холодна, кип’ячена) – пів склянки
- борошно пшеничне – пів склянки
- цукор – 1 ст. л. (без гірки)
- сік лимона – 1-2 ч. л.
- олія – 3 ст. л.
- гірчиця – 1 ч. л.
- адигейська сіль – 1 ч. л.
- часник – 1 зубок
Пісний майонез: рецепт покроково
- Воду вливаємо в каструльку, додаємо просіяне борошно й гарно перемішуємо, щоб не залишилося грудочок.
- Каструльку з борошняною сумішшю ставимо на невеликий вогонь і готуємо, помішуючи, до появи бульбашок. Знімаємо з плити, накриваємо кришкою і залишаємо, щоб суміш трохи охолода.
- Тепер перекладаємо борошняну суміш у чашу блендера, додаємо цукор, сік лимона, олію, гірчицю, адигейську сіль та пропущений через прес зубок часнику.
- Усе гарно збиваємо приблизно 1 хвилину.
- Пісний майонез перекладаємо у суху скляну банку й накриваємо кришкою. Зберігаємо у холодильнику до 7 діб. Використовуємо як будь-який інший майонез.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.