Як зробити пісний майонез: рецепт за 5 хвилин

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Пісний майонез

Великий піст 2024 у самому розпалі. Почався він 18 березня і триватиме до 4 травня.

Тому багато кулінарів запитують: як зробити пісний майонез.

Це вид відомого соусу, але зі специфічною особливістю, яка дає змогу споживати його під час Великого посту.

Традиційно в цей період віряни обмежують себе в споживанні м’яса, молочних продуктів та інших продуктів тваринного походження. У зв’язку з цим з’явилася потреба в створенні альтернативних рецептів улюблених соусів та страв.

Хоча рецепти пісного майонезу можуть відрізнятися, залежно від регіону та культурних звичаїв, основним інгредієнтом завжди залишається олія.

Зазвичай використовують соняшникову олію, але й можна приготувати пісний майонез на основі оливкової олії або поєднати декілька видів олії.

Як приготувати традиційний пісний майонез читайте нижче. А після рецепту знайдете посилання, як приготувати неймовірний вегетаріанський майонез на аквафабі.

Як зробити пісний майонез

Цей рецепт також здобув популярність серед веганів, вегетаріанців і людей, які не можуть вживати яйця, оскільки він не містить продуктів тваринного походження.

Інгредієнти:

  • вода (холодна, кип’ячена) – пів склянки
  • борошно пшеничне – пів склянки
  • цукор – 1 ст. л. (без гірки)
  • сік лимона – 1-2 ч. л.
  • олія – 3 ст. л.
  • гірчиця – 1 ч. л.
  • адигейська сіль – 1 ч. л.
  • часник – 1 зубок

Пісний майонез: рецепт покроково

  1. Воду вливаємо в каструльку, додаємо просіяне борошно й гарно перемішуємо, щоб не залишилося грудочок.
  2. Каструльку з борошняною сумішшю ставимо на невеликий вогонь і готуємо, помішуючи, до появи бульбашок. Знімаємо з плити, накриваємо кришкою і залишаємо, щоб суміш трохи охолода.
  3. Тепер перекладаємо борошняну суміш у чашу блендера, додаємо цукор, сік лимона, олію, гірчицю, адигейську сіль та пропущений через прес зубок часнику.
  4. Усе гарно збиваємо приблизно 1 хвилину.
  5. Пісний майонез перекладаємо у суху скляну банку й накриваємо кришкою. Зберігаємо у холодильнику до 7 діб. Використовуємо як будь-який інший майонез.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло